Ompa vai onpa?

Ompa vai onpa? on suomalainen fraasi, joka tarkoittaa ”Onko se vai eikö se ole?”. Vastaus tähän kysymykseen on ”onpa”, joka tarkoittaa ”se on”. Tätä lausetta käytetään usein vahvistamaan jotain, jonka joku on sanonut.

Usein kysyttyjä kysymyksiä aiheesta ompa vai onpa

Onko se enää vai enään?

Yleiskielen kannan mukaan on oikein sanoa enää, koska muodoltaan se on vartalon enä- partitiivi. On luonnollista sanoa en jaksa enää, koska sanotaan myös esimerkiksi en jaksa enempää (eikä enempään). Länsimurteissa tavallista muotoa enään käytetään kuitenkin myös varsin yleisesti, joten kumpi muoto on oikein, onkin sitten jo hieman toinen kysymys.

Kumpi kirjoitustapa on oikein internet vai Internet?

Internet on jo kauan ollut laajalti käytössä, eikä se ole aiheuttanut hankaluuksia viestinnässä. Koska kumpaakin kirjoitustapaa voi perustella monin tavoin, lautakunta päätyi kokouksessaan 12.3.2007 siihen, että molemmat vaihtoehdot ovat suomen kielessä hyväksyttäviä.

Mikä on naiivi?

Naiivi tarkoittaa henkilöä, joka on kokematon ja herkkäuskoinen. Naiivi ihminen on myös hyväuskoinen ja lapsellinen. He ovat usein alttiita huijauksille ja petoksille, koska he uskovat kaikkea, mitä heille sanotaan. Naiivi ihmiset ovat yleensä myös ystävällisiä ja avuliaita, mikä tekee heistä helposti hyödyllisiä petokselle.

Mitä tarkoittaa enä?

Enä tarkoittaa yleensä sitä, että jotain on loppumassa tai loppunut. Se voi myös tarkoittaa, että jotain on viimeistä kertaa.

Onko edestakaisin yhdyssana?

Edestakaisin on yhdyssana, joka tarkoittaa paluuta alkuperäiseen tai alkuperäiseen asentoon. Tämä sana on hyvin yleinen sana ja sitä käytetään usein puhuttaessa paluu tai paluu matkalla.

Jätä kommentti