Suomen naapurimaista Venäjä ja Norja eivät kuulu euroopan unioniin. Norja on kuitenkin osa Euroopan talousyhteisöä ja Venäjä on Euroopan neuvoston jäsen.
Usein kysytyt kysymykset
Mikä Suomen naapurimaista ei kuulu Euroopan unioniin?
Norja on Suomen naapurimaa, joka ei kuulu Euroopan unioniin. Norja on osa Euroopan talousalueita (ETA), joka koostuu Euroopan unionin ja sen jäsenmaiden sekä Norjan, Islannin ja Liechtensteinin välillä sopimuksin solmitusta yhteistyöstä. Norja on myös osa Euroopan yhteistyötä, joka on laajempaa kuin ETA, ja johon kuuluu muun muassa Kroatia, Kypros, Moldova, Montenegro, Serbia, Tsekki, Unkari, Valko-Venäjä ja Viro.
Onko Kreikka EU-maa?
Kyllä, Kreikka on Euroopan unionin jäsen. Maa liittyi siihen vuonna 1981, ja siitä tuli osa euroaluetta vuonna 2001. Kreikka kuuluu myös Schengen-alueeseen, joka mahdollistaa ihmisten vapaan liikkuvuuden Euroopassa.
Onko Ukraina EU ssa?
Ei, Ukraina ei ole tällä hetkellä Euroopan unionin jäsen. Maa on kuitenkin virallinen jäsenehdokas ja pyrkii parhaillaan täyttämään jäsenyysvaatimukset.
Onko Albania EU-maa?
Ei, vuodesta 2021 alkaen Albania ei ole EU:n jäsenvaltio. Albanian jäsenyysneuvottelut aloitettiin virallisesti kesäkuussa 2014, mutta ne eivät ole sen jälkeen juuri edenneet.
Onko Tanska Suomen naapurimaa?
Tanska on Suomen naapurimaa, ja se kuuluu myös pohjoismaihin. Tanskassa asuu noin 5,5 miljoonaa ihmistä, ja se on Suomen toiseksi suurin naapuri Ruotsin jälkeen. Tanskassa on paljon nähtävää ja koettavaa, ja se onkin suosittu matkakohde niin Suomalaisille kuin muillekin.
Onko Puolassa euro?
Ei, Puola ei käytä euroa valuuttanaan. Puolan valuutta on złoty (PLN). Yhden euron arvo on noin 4 złoty. Tämä tarkoittaa, että hinnat Puolassa ovat yleensä neljännes siitä, mitä ne olisivat euroalueen maissa.
Onko Kreeta EU-maa?
Kreeta liittyi Euroopan Unioniin 1. tammikuuta 1981. Kuitenkin, Kreeta ei kuulu Schengen-alueeseen.
Onko Kanariansaaret EU-maa?
Saaret eivät ole EU-maa, mutta ne kuuluvat Euroopan unionin tullialueeseen. Tämä mahdollistaa verovapaiden tax-free-ostosten tekemisen, vaikka Kanariansaarille matkustettaisiin EU:n sisältä. Valuutta on euro manner-Espanjan tavoin. Kanariansaarten suhde EU:hun on täten samanlainen kuin Ahvenanmaalla.
Montako EU maata kuuluu Natoon?
Natossa on tällä hetkellä 29 jäsenvaltiota, mukaan lukien kaikki 28 EU:n jäsenvaltiota.
Onko Ukraina osa Eurooppaa?
Onko Ukraina osa Eurooppaa?
Ukraina on valtio Itä-Euroopassa ja se on pinta-alaltaan Euroopan toiseksi suurin kokonaan Euroopassa oleva maa. Ukraina sijaitsee kuitenkin vain osittain Euroopassa, sillä se ulottuu myös Itä-Euroopan mannerten ulkopuolelle. Väkiluvultaan Ukraina on Euroopan seitsemänneksi suurin valtio.
Onko Ukraina kuulunut Venäjälle?
Venäjä on aina ollut tärkeä naapuri Ukrainalle, ja monet historiankirjat sijoittavat Ukrainan olevan osa Venäjää. Tämä on kuitenkin pitkälti mielipidekysymys, ja on olemassa paljon argumentteja siitä, että Ukraina on ollut itsenäinen valtio pitkän aikaa. Viimeisen aluelisäyksen Ukraina sai Venäjän federaatiolta 1954, kun Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeri Nikita Hruštšovin aloitteesta Ukrainaan liitettiin myös Krimin niemimaa, mistä tuli myöhemmin itsenäistyneen Ukrainan ja Venäjän välinen kiista Mustanmeren laivastotukikohtaa ja Sevastopolia koskien.
Onko Kypros Euroopan maa?
Kypros on presidentillinen tasavalta, joka kuuluu Euroopan unioniin. Kypros on kuitenkin jakautunut kahtia, ja vain eteläinen osa saaresta on EU:n alueella. Euroopan komissio on todennut, että Kypros on Euroopan maa, mutta päätöksenteko on vaikeaa jakautuneen saaren takia.
Miten Eurooppa Neuvoston kokoonpano määräytyy?
Eurooppa-neuvoston kokoonpano määräytyy jäsenmaiden hallitusten johtajista tai valtionjohtajista, kunkin jäsenmaan oman valtiosäännön ja perustuslain mukaan. Esimerkiksi Ranskasta edustajana on presidentti, kun taas Suomea edustaa pääministeri.
Miten EU n jäseneksi voi päästä ja miten siitä voi erota?
EU:n jäseneksi voi päästä yksittäisen jäsenvaltion tai Euroopan komission päätöksellä. Jäsenvaltion tulee täyttää kaikki EU:n asettamat vaatimukset, kuten taloudelliset ja sosiaaliset vaatimukset. Jäsenvaltiosta voidaan myös erottaa, jos se ei noudata EU:n sääntöjä tai jos se on vaarassa aiheuttaa vakavaa vahinkoa EU:lle.