Miten saada makuaisti takaisin?

Jos olet menettänyt makuaistisi ja mietit, miten saada makuaisti takaisin, voit yrittää muutamaa tässä artikkelissa olevaa vinkkiä.

Ensinnäkin on tärkeää käydä lääkärin vastaanotolla, jotta voidaan sulkea pois mahdolliset taustalla olevat sairaudet, jotka voisivat aiheuttaa ongelman. Kun olet todennut, että makuaistin menettämiseen ei ole lääketieteellistä syytä, voit tehdä muutamia asioita, joilla voit yrittää stimuloida makuaistiasi.

Makuaisti takaisin kotikonstein

On olemassa monia kotikonsteja, jotka voivat auttaa makuaistisi palauttamisessa. Yksi tehokkaimmista on kurlaaminen lämpimällä suolavedellä. Tämä auttaa poistamaan nenän ja kurkun tukkoisuuden ja tappaa myös mahdolliset bakteerit, jotka saattavat aiheuttaa ongelman.

Toinen kotikonsti on imeskellä sitruunaa tai limeä. Näiden hedelmien happamuus voi auttaa stimuloimaan makuhermojasi ja saada ne toimimaan uudelleen. Voit myös kokeilla mausteisten ruokien syömistä, sillä chilipaprikan sisältämä kapsaisiini voi myös auttaa stimuloimaan makuhermojasi.

Kolmas kotikonsti on kokeilla erilaisia voimakkaan makuisia ruokia. Tämä voi olla mitä tahansa hyvin mausteisista elintarvikkeista hyvin happamiin elintarvikkeisiin.

Kokeile myös erilaisia ruoan koostumuksia. Tämä tarkoittaa, että voit syödä hyvin rapeita tai hyvin pehmeitä ruokia. Lisäksi voit kokeilla erilaisia lämpötiloja, kuten erittäin kuumia tai erittäin kylmiä ruokia. Stimuloimalla makuhermojasi eri tavoin voit ehkä saada makuaistisi toimimaan.

Voit myös kokeilla ilmankostuttimen käyttöä, sitruunan imeskelyä tai sinkkilisien ottamista. Jos nämä kotikonstit eivät tehoa, käytettävissä on myös lääketieteellisiä hoitoja, kuten suun kautta otettavia steroideja, antibiootteja ja viruslääkkeitä.

Jos sinulla on edelleen ongelmia näiden kotikonsteja kokeiltuasi, kannattaa ehkä käydä lääkärissä. On olemassa useita lääketieteellisiä hoitoja, jotka voivat auttaa, kuten suun kautta otettavat steroidit tai sienilääkkeet. Joissakin tapauksissa voi olla tarpeen tehdä leikkaus nenässä tai kurkussa olevan tukoksen poistamiseksi.

Makuaisti takaisin lääketieteellisin keinoin

On olemassa monia lääketieteellisiä hoitoja, joiden avulla voidaan saada makuaisti takaisin. Näitä ovat mm:

– Antibiootit: Jos sinulla on bakteeritulehdus, lääkäri voi määrätä antibiootteja. Ne voivat auttaa poistamaan infektion ja palauttamaan makuaistisi.

– Steroidit: Jos sinulla on makuaistin tulehdus, lääkäri voi määrätä steroideja. Ne voivat auttaa vähentämään tulehdusta ja palauttamaan makuaistisi.

– Antiviraaliset lääkkeet: Jos sinulla on virusinfektio, lääkäri voi määrätä viruslääkkeitä. Ne voivat auttaa poistamaan infektion ja palauttamaan makuaistisi.

– Leikkaus: Joissakin tapauksissa leikkaus voi olla tarpeen makuhermojen tai makuaistia ohjaavien hermojen ongelman korjaamiseksi. Tämä on yleensä viimeinen vaihtoehto, mutta se voi olla erittäin tehokas makuaistin palauttamisessa.

Suun terveys vaikuttaa makuaistiin

On myös tärkeää pitää suusi terveenä, jos haluat parantaa makuaistiasi. Tämä tarkoittaa hampaiden harjaamista ja hammaslangan käyttöä säännöllisesti sekä kielikaapimen käyttöä kielelle kertyneiden kerrostumien poistamiseksi. Lisäksi voit kokeilla käyttää neti-pottia poskionteloiden huuhtelemiseksi. Viimeisenä vinkkinä on tupakoinnin välttäminen, sillä se voi vahingoittaa makuhermojasi ja vaikeuttaa minkään maistamista.

Jätä kommentti