Mitä tarkoittaa virvonta?

Virvon varvon vitsasella, kosken kevätpajusella, terveyttä toivottelen, siunausta siivittelen, onnea oksalla tällä!» Palmusunnuntaita eli »virposunnuntaita» vietetään viikko ennen pääsiäistä. Virpominen levisi sotien jälkeen Karjalasta ja Savosta koko Suomeen ja siihen yhdistyi Skandinaviasta tullut tapa pukeutua pääsiäistrulleiksi. Karjalan kannaksella virvottiin perinteisesti lauantaina, pohjoisempana Karjalassa sekä Savossa sunnuntaina.

Virpomisella on historialliset juuret niin kristillisessä perinteessä kuin kansanuskossa. Vihannat oksat pajunkissoineen ovat olleet osoitus luonnon elinvoimasta – talvi oli ohi ja kevät palaamassa takaisin. Virpomisella ja siihen kuuluvilla loitsuilla ihmisille ja eläimille toivoteltiin onnea, terveyttä ja hedelmällisyyttä.

Karjalassa lapsilla oli tapana valmistella virpovitsoja jo viikkokausia ennen pääsiäistä. Pajunvitsat koristeltiin kauniilla tilkuilla ja leikatuilla papereilla. Lapset virpoivat kumminsa, sitten muut väet ja naapurit. Virpoja sai viikon päästä palkkioksi hyvää evästä: rahaa, makeisia tai vehnästä.

Virpominen ei ole aina ollut vain lastenkulttuuria. Entisaikaan virpoj

Usein kysyttyjä kysymyksiä aiheesta virvonta

Milloin on Virpomispäivä 2022?

Virpomispäivä on pääsiäisen edeltävä sunnuntai eli palmusunnuntai 10. huhtikuuta vuonna 2022. Se on pyhä, jolloin kirkko viettää Jeesuksen ylösnousemusta.

Milloin tulee virpojat?

Virpojat tulevat virpomispäivänä 2.4.2023.

Mitä virpominen on?

Virpominen on perinteinen suomalainen palmusunnuntain perinne, joka liittyy ortodoksiseen kristinuskoon. Virpoja heiluttaa palmunoksia virvottavalle ja lausuu virvontalorun. Sen jälkeen Virpoja jakaa vitsinsä ja saa palkkioksi karkkia tai rahaa.

Milloin Virvonta?

Palmusunnuntai on perinteinen lasten virvotaan varvotaan-päivä. Tällä kertaa palmusunnuntai osuu kalenterissa päivämäärälle 2.4.2023 eli tapansa mukaan pääsiäistä edeltävälle sunnuntaille. Palmusunnuntai on kristillinen juhla, joka muistuttaa Jeesuksen saapumisesta Jerusalemiin palmujen kunniaksi. Juhla on myös kutsuttu palmujuhlaksi.

Mikä on Virpomisen ikäraja?

Koskisen mukaan Virpomisen ikärajaa ei ole. Kalliomäki kuitenkin toteaa, että on harvinaista, että kaksi aikuista menee Virpomisen jälkeen hakemaan karkkia isovanhemmiltaan.

Miten pukeutua Virpomiseen?

Perinteisesti Virpomis ei tarvinnut pukeutua mihinkään. Karjalassa liikuttiin puhtaissa pyhissä vaatteissa. Pukeutumisen yleistyessä 1980-luvulta lähtien mukaan on otettu myös muita hahmoja.

Miksi pääsiäisenä Virvotaan?

Pääsiäisenä virvotetaan yleensä sillä perinteellä, että kirkon istuttaa pääsiäispuun tai -palmun ja virpomisesta tulee tapana. Virpominen on kuitenkin paljon vanhempi perinne kuin pääsiäinen ja se on kristillisessä uskossa tärkeä osa pyhän viikon viettoa. Virpominen on peräisin varhaiskristilliseltä ajalta, ja sitä on tehty Jeesuksen palmunlehvätervehdyksen muistoksi. Se on toiminut siunauksena, terveyden tuojana ja pahan karkottajana. Pääsiäisenä virvotetaan yleensä sillä perinteellä, että kirkon istuttaa pääsiäispuun tai -palmun ja virpomisesta tulee tapana. Virpominen on kuitenkin paljon vanhempi perinne kuin pääsiäinen ja se on kristillisessä uskossa tärkeä osa pyhän viikon viettoa. Virpominen on peräisin varhaiskristilliseltä ajalta, ja sitä on tehty Jeesuksen palmunlehvätervehdyksen muistoksi. Se on toiminut siunauksena, terveyden tuojana ja pahan karkottajana.

Mitä Virpojille sanotaan?

Virpojille sanotaan useita erilaisia loruja. Yleisimmin käytetty loru on: ”Virvon varvon tuoreeks terveeks tulevaks vuodeks. Vitsa sulle, palkka mulle.” Virpojille saattaa myös sanoa: ”Virpomista saa virpoa, virvottamalla virpoja saa.” Virpoja saattaa saada palkkioksi myös makeisia.

Mistä virpominen on peräisin?

Virpominen on peräisin Karjalan ortodoksisen ja luterilaisen kulttuurin siunausperinteestä. Alun perin virpomisella siunattiin toista ihmistä ja toivotettiin hänelle onnea ja menestystä tulevaan elämään. Virpomisen perinne on levinnyt myöhemmin muualle Suomeen ja on tullut tutuksi monille suomalaisille.

Mistä virpominen on saanut alkunsa?

Raamatun mukaan Jeesus ratsasti Jerusalemiin palmusunnuntaina, jolloin kansa heitti hänen eteensä maahan palmunlehviä. Tästä kertomuksesta ja Jeesuksen palmutaipaleesta on muotoutunut virpominen pajunoksineen. Virpominen on Suomessa yleinen vapaapäivän perinne, ja sitä vietetään pääsääntöisesti pääsiäisen aikaan. Pajunoksilla virpoessaan ihmiset toivotetaan toisilleen hyvää pääsiäistä.

Mitä palmusunnuntaina syödään?

Palmusunnuntaina on tapana syödä kullan keltaista sahramirisottoa sekä mämmiä sesongin herkullisimmassa muodossa. Sahramirisottoa valmistetaan sahramilla maustetusta riisistä ja mämmiä sesongin herkkujen kunniaksi.

Mistä pääsiäinen alkaa?

Pääsiäinen alkaa palmusunnuntaista, päivästä jona Jeesus ratsasti Jerusalemiin.

Milloin ruotsinkieliset Virpoo?

Ruotsinkieliset virpovat lankalauantaina, viikko pääsiäisen jälkeen. He eivät yleensä virvo ollenkaan, vaan trullit käyvät pääsiäislauantaina toivottamassa hauskaa pääsiäistä. Pääsiäislauantai on se päivä, jolloin påskhäxorna flyger till Blåkulla.

Milloin Virvotaan Oulussa?

Palmusunnuntaita vietetään 10. huhtikuuta, ja virpojat liikkeelle. Korona jyllää Oulussa edelleen, mutta terveenä voi lähteä virpomaan turvallisin mielin.

Miksi pääsiäisenä pukeudutaan noidaksi?

Pääsiäisenä pukeutumisella noidaksi on kristillinen perinne, joka juontaa juurensa juutalaiseen uskontoon. Juutalaisilla on tapana pukeutua noidaksi lauantaina ennen pääsiäistä, mikä symboloi Jeesuksen kuolemaa. Pukeutumisen noidaksi tarkoituksena on karkottaa paha ja tuoda onnea ja iloa pääsiäisen ajalle.

Milloin noidat lentävät?

Noidat lentävät yleensä silloin, kun on paljon liikettä ja ihmiset ovat aktiivisia. Tämä tarkoittaa yleensä sitä, että noidat lentävät pääsiäisen aikaan, laskiaistiistaina ja paaston aikana.

Missä Virvotaan lankalauantaina?

Lankalauantai on perinteinen virpomispäivä Pohjanmaalla. Se on noin viikko pääsiäislauantain jälkeen. Virpomisessa käytetään usein virpomuspuikkoja, joita heiluttamalla saadaan aikaan rauhallinen ja hiljainen ääni. Virpomisessa on myös tärkeää olla hiljaa, joten se on hyvä tapa virittäytyä pääsiäisen viettoon.

Milloin Pääsiäisloma 2022?

Pääsiäisloma 2022 on 17. huhtikuuta.

Saako lapset Virpoa?

Lapset saavat virpoa, jos vastaus on kyllä. Lapset virpovat eli sanovat runon ja heiluttavat pajun oksia.

Mitä tapahtui pääsiäislauantaina?

Pääsiäinen on kristillinen juhla, joka vietetään Jeesuksen ylösnousemisen kunniaksi. Pääsiäislauantai on Jeesuksen haudassa olon päivä. Jeesus nousi kuolleista pääsiäispäivän aamuna, ja tästä on tullut kristittyjen uskon keskeinen asia. Pääsiäisen aikaan on tapana muistella Jeesuksen elämää ja tekoja, ja pääsiäispäivää vietetään yleisesti rauhallisesti perheen ja ystävien kanssa.

Milloin pääsiäinen on Myöhäisimmillään?

Pääsiäinen voi olla myöhäisimmillään 18. huhtikuuta.

Mitä virpojille palkaksi?

Viidennes vastaajista sanoi antavansa rahaa palkkioksi niille, jotka löytävät piilotetut pääsiäismunat. Makea herkku, kuten suklaamuna tai karkki, on suosituin pääsiäismunien metsästäjille annettava palkinto, jonka valitsi lähes puolet vastaajista. Muita suosittuja palkintoja ovat pienet lelut tai rihkamakorut, jotka kolmannes vastaajista valitsi, ja ruoka tai juoma, jonka valitsi neljäsosa vastaajista.

Jätä kommentti