Mitä tarkoittaa primaarinen?

Primaarinen tarkoittaa ensisijainen, tärkein tai pääasiallinen. Se voi myös viitata siihen, että jotain on saanut alkunsa tai on peräisin jostain toisesta.

Usein kysyttyjä kysymyksiä aiheesta primaarinen

Mikä on primaarinen?

Ensimmäinen, ensisijainen, alkuperäinen. Nämä kaikki ovat sanaa ”primaarinen” synonyymeja. Tämä sana kuvaa jotain, joka on ensimmäinen tärkeimmäksi tai alkuperäinen.

Mikä on sekundaarinen?

Toissijainen sairaus on sairaus, joka johtuu toisesta perussairaudesta. Toissijaiset sairaudet voivat kehittyä joko kroonisista tai akuuteista ensisijaisista sairauksista. Nämä tilat voivat olla luonteeltaan joko fyysisiä tai psyykkisiä. Toissijaiset sairaudet voivat vaikuttaa henkilön elämänlaatuun ja yleisterveyteen.

Mikä on essentiaalinen?

Essentiaalinen tarkoittaa jotakin, joka erottaa olion kaikista muista olioista. Se on olemuksellinen piirre tai ominaisuus, joka kuuluu vain tälle nimenomaiselle oliolle. Aristoteleen filosofiassa olion olemus koostui formasta eli muodosta.

Mitä essentiaalinen hypertensio tarkoittaa?

Essentiaalinen hypertensio tarkoittaa tilaa, jossa verenpaine on pysyvästi koholla elimination fysiologisten säätelyjärjestelmien pettäessä. Essentiaalinen hypertensio on yleisin verenpainetauti, ja se voi aiheuttaa vakavia terveysriskejä, kuten sydänkohtauksia ja aivohalvauksia.

Mikä on hypertensio?

Hypertensio tarkoittaa verenpaineen kohonneen tasoa. Verenpaine on yleensä normaali alle 120/80 mmHg. Hypertensio alkaa, kun yläpaine on vähintään 140 mmHg tai alapaine on vähintään 90 mmHg. Terveillä ihmisillä syyt kohonneeseen verenpaineeseen ovat yleensä tuntemattomat. Toisilla kohonneen verenpaineen syyt ovat tunnettuja, kuten esimerkiksi munuaisongelmat tai kilpirauhasen vajaatoiminta. Kohonneen verenpaineen riskitekijöitä ovat muun muassa tupakointi, ylipaino, liikunta, alkoholin väärinkäyttö, stressi, ikä ja perinnölliset tekijät.

Jätä kommentti