Mikä on kansalliseepos?

Kansalliseepos on runoelma, jolla on erityistä merkitystä tietylle kansakunnalle ja jonka katsotaan ilmentävän kuvaamaansa kansakunnan luonnetta ja historiaa. Kansalliseeposien tarkoituksena on yleensä vahvistaa kansakunnan yhteenkuuluvuutta ja identiteettiä sekä toimia esimerkin ja opetusnäytteenä tuleville sukupolville. Suomalaisille kansalliseeposi on Kalevala, joka kertoo tarinoita suomalaisen mytologian hahmoista ja kansanperinteistä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä aiheesta kansalliseepos

Mikä on Suomen kansalliseepos?

Suomen kansalliseepos on Kalevala, joka on kokoelma Elias Lönnrotin keräämiä suomalaisia runoja. Kalevala on vaikuttanut vahvasti suomalaiseen kulttuuriin ja kansalliseen identiteettiin sen ilmestymisestään lähtien. Kalevala on 28. helmikuuta vietetty Suomessa kansallisenepoksen päivä.

Mikä on Kreikan kansalliseepos?

Kreikan kansalliseepos on Ilias ja Odysseia. Nämä kaksi muinaiskreikkalaista eeposta kertovat Troijan sodasta ja kreikkalaisen sankarin Odysseuksen kymmenvuotisesta kotimatkasta. Ilias on peräisin kreikkalaiselta runoilijalta Homerokselta, kun taas Odysseia on perinteisesti omistettu Homeroksen lähes aikalaiselle, runoilija Hesiodokselle.

Miksi Aino Hukuttautuu?

Aino hukuttautuu, koska ei tahdo turvaksi tutisevalle, / suojaksi sopenkululle. Ainon vaimoksi Väinämöiselle. Aino kuitenkin hukuttautuu, koska ei tahdo turvaksi tutisevalle, / suojaksi sopenkululle. Hän ei halua olla Väinämöisen vaimo, koska tietää, että hän ei olisi onnellinen siinä roolissa. Aino haluaa olla vapaa ja elää omaa elämäänsä.

Kuka takoi Sammon?

Seppä Ilmarinen takoi Sammon Pohjolan emännälle vastineeksi Pohjolan tyttärestä. Pohjolan emäntä Louhi ottaa sammon vastaan, mutta kieltäytyy luovuttamasta tyttöä Ilmarisen vaimoksi.

Onko Troijan sota totta?

Ei ole selvää vastausta siihen, onko Troijan sota todella käyty vai ei. Eri antiikin lähteissä on monia kertomuksia sodasta, mutta on vaikea päätellä, perustuvatko ne todellisiin historiallisiin tapahtumiin vai eivät. Jotkut tutkijat uskovat, että sota saattoi olla mytologinen tarina, joka luotiin selittämään kreikkalaisten kaupunkivaltioiden syntyä. Toiset taas uskovat, että sota on saattanut perustua todellisiin tapahtumiin, joita tarinankertojat ovat myöhemmin kaunistelleet. Viime kädessä siitä, onko Troijan sota todella käyty, käydään edelleen keskustelua.

Onko Troijan hevonen totta?

Ei ole selvää vastausta siihen, oliko Troijan hevonen todellinen historiallinen tapahtuma vai pelkkä myytti. Tarinan kertoi ensimmäisen kerran kreikkalainen runoilija Homeros Iliasissa, eikä siitä ole muita tunnettuja tietoja. Jotkut historioitsijat uskovat, että Troijan hevonen on saattanut saada inspiraationsa samankaltaisesta tapahtumasta, joka sattui Troijan piirityksen aikana, kun taas toiset uskovat, että se on täysin keksitty.

Missä on Troija?

Troija sijaitsee Turkin luoteisosissa noin viisi kilometriä kohdasta, jossa Dardanellien salmi yhtyy Egeanmereen. Troijan uskottiin pitkään olevan vain Atlantiksen kaltainen myytti, mutta 1800-luvulta alkaen sen on yleisesti uskottu olevan sama kuin Hisarlikin rauniokumpu.

Onko Kalevala totta?

Folkloristiikan professori Lotte Tarkka toteaa, että mitään alkuperäistä Kalevalaa ei ole ollut olemassa, joten sellaista on mahdoton ennallistaa. Kalevala on koottu useista eri lähteistä, jotka ovat keränneet runoja suullisesti perinteen mukaisesti. Kalevalaa ei siis voi pitää täysin totena, vaan se on koottu erilaisista mytologisista elementeistä.

Mitä seppä Ilmarinen löi maailmaan?

Ilmarisen sanotaan takoneen taivaan ja asettaneen tähdet paikoilleen aikojen alussa. Hänen katsotaan myös keksineen raudan ja luoneen tulen. Suomalaisessa kansanperinteessä Ilmarinen on käsityöläismestari ja seppä. Hänen kerrotaan takoneen Sampon, maagisen myllyn, joka tuotti viljaa, suolaa ja kultaa.

Onko Kalevala Karjalainen?

Kalevalan päivänä 28.2. juhlistetaan Suomen kieltä, historiaa, tapoja ja perinteitä. Kalevalan pohjana olevat runot ovat kuitenkin kerätty myös Vienan Karjalasta, joten on oikeutettua kysyä, onko Kalevala karjalainen? Kalevalan tärkein eeppinen runoaines on tallennettu Vienan Karjalasta, joten on mahdollista, että Kalevala on karjalainen teos.

Kuka oli Ilias?

Ilias oli kreikkalainen eeppinen runoilija, joka tunnetaan parhaiten eeppisestä runostaan Ilias. Ilias kertoo Troijan kaupungin kymmenvuotisesta piirityksestä, jonka kreikkalaiset armeijat suorittivat, ja lopulta kaupungin kukistumisesta kreikkalaisille. Iliaan uskotaan eläneen 800-luvulla eaa., ja hänen runonsa on yksi antiikin kreikkalaisen kirjallisuuden tärkeimmistä teoksista.

Kuka kokosi Kalevalan?

Elias Lönnrot kokosi Kalevalan. Kalevalaa kutsutaan Suomen kansalliseepokseksi. Lönnrot kokosi teoksestaan suomalaisen kansanrunon, joka kertoo Väinämöisen, Ilmarisen ja Lemminkäisen seikkailuista. Kalevala on myös kansalliskirjallisuutemme keskeinen teos. Kalevalan päivää vietetään helmikuun 28. päivänä.

Miten Odysseus päihittää Kykloopin?

Odysseus päihittää Kykloopin taitavalla taktiikalla ja vahvalla tahdolla. Hän käyttää kyklooppia vastaan taitoaan ja päättäväisyyttään, ja onnistuu päihittämään vihollisen.

Kuka päätyy Joukahaisen vaimoksi?

Ainoa päätyy Joukahaisen vaimoksi Väinämöisen loitsin seurauksena. Tämä on kuitenkin vain Joukahaisen sisko, joka on myös Ainon puoliso.

Mitä Louhi teki?

Louhi on mahtava nainen, joka hallitsee myyttistä Pohjolaa. Louhen muita nimityksiä Kalevalassa ovat Pohjolan emäntä sekä Pohjan akka harvahammas. Hän on iäkäs nainen, jolla on yliluonnollisia kykyjä: Louhi osaa esimerkiksi muuntautua hurjaksi Kokko-linnuksi ja varastaa taivaan valot vuoren sisään.

Kuka päätyi Ilmarisen vaimoksi?

Ilmarisen vaimoksi päätyi tyttö nimeltä Pohja. He tapasivat toisensa työn parissa ja Ilmarinen oli välittömästi ihastunut Pohjaan. Hän antoi neuvoja Pohjalle ansiotöistä selviytymiseen ja päätyi lopulta hänen vaimokseen.

Mitä tarkoittaa nimi Sampo?

Sampo on kansanperinteen mukaan haltijalleen kultaa ja muuta arvokasta tuottava taianomainen esine. Kalevalassa sampo on myyttinen mylly, joka on yhdistetty usein myös sanaan sammas. Sammas-sanalla viitataan myös taianomaisiin voimiin ja mahtaviin esineisiin yleisesti.

Miten Sampo tehtiin?

Sammon rakensi Väinämöinen, suomalainen mytologinen hahmo, sanojensa voimalla. Hän loi ensin maan ja taivaan ja käytti sitten maagisia voimiaan Sampon luomiseen. Sampo on jättiläismäinen mylly, joka jauhaa vehnän, suolan ja muut aineet jauhoksi, josta sitten tehdään leipää.

Kuka oli Lemminkäinen?

Lemminkäinen oli korea ja kiivasluonteinen nuorimies, joka oli heikko vastustamaan naisten ja sodankäynnin kiusauksia. Hän esiintyi Elias Lönnrotin kokoamassa Kalevalassa, ja häntä kutsuttiin myös nimillä Ahti Saarelainen ja Kaukomieli. Kalevalassa Lemminkäinen oli yksi päähenkilöistä, ja hänen seikkailunsa olivat suosittuja kertomuksia kansanperinteessä.

Mistä tulee sanonta Akilleen kantapää?

Sanonta Akilleen kantapää tulee Homerosin kirjoittamasta Eeppisestä. Tarinassa Akhilleus on kuolematon ja voittamaton soturi, joka kuitenkin kuolee lopulta jalkansa haavoittumisen vuoksi. Akhilleuksen kuollessa jalkansa haavoittui, Thetis – Akhilleuksen äiti – kastoi pojan Styksjokeen, joka suojeli haavoittumiselta. Sanonta Akilleen kantapää tarkoittaa jonkin asian heikkoa kohtaa, joka voi koitua jopa kohtalokkaaksi.

Kuka löysi Troijan?

Heinrich Schliemann löysi Troijan vuonna 1871. Hän oli saksalainen liikemies ja itseoppinut arkeologi. Schliemann tuli kuuluisaksi kahden muinaiskaupungin, Troijan ja Mykenen löytämisestä.

Mitä on troijalainen?

Troijalainen on ohjelma, jonka tarkoituksena on huijata käyttäjää sen sijaan, että tarjoaisi hyödyllisiä tai haluttuja ominaisuuksia. Troijalaiset voidaan piilottaa esimerkiksi hyödyllisen näköisiin sovelluksiin, joita käyttäjät saattavat haluta ladata. Kun käyttäjä avaa troijalaisen, se voi alkaa suorittaa haitallista koodia, joka voi vahingoittaa tietokonetta tai varkastaa henkilökohtaisia tietoja.

Mitä Trojan Virus tekee?

Trojan Virus voi varastaa henkilötietojasi, kuten salasanoja tai pankkitietoja. Se voi myös vakoilla sinua, lähettää roskapostiviestejä ja salata tiedostojasi kiristääkseen sinua. Joskus troijalainen lataa muita viruksia tietämättäsi.

Ketkä Kalevalan henkilöistä menevät keskenään naimisiin?

Kullervon ja Pohjolan neidon.

Miten Kalevala loppuu?

Kalevala loppuu eriskummaisella ja älykkäällä kertomuksella siltä, kuinka Väinämöisen täytyi heittää valtansa vastasyntyneelle Jeesus-lapselle. Tämä runo on sepitetty kristityn ajan alussa, jolloin pakanuuden muistot vielä elivät tuoreessa muistissa.

Miten Kalevala alkaa?

Kalevala alkaa runolla ”Mieleni minun tekevi, aivoni ajattelevi, lähteäni laulamahan”, joka kertoo kertojan ajatuksista ja tunteista. Runossa kuvataan kertojan halua laulaa kotimaastaan ja toivoa, että heidän laulunsa tuottavat iloa muille.

Milloin Kalevala syntyi?

Kalevala oli valmis vuoden 1835 alussa. Elias Lönnrot kirjoitti esipuheen 28. helmikuuta 1835. Päivää vietetään nykyään Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivänä.

Minkä nimiset teokset Homeros on luultavasti kirjoittanut?

Homeros on luultavasti kirjoittanut teoksia Ilias ja Odysseia. Sen lisäksi hänen nimiinsä on pantu lukuisia hymnejä ja muita töitä. 500- ja 400-lukujen eaa. kreikkalaiset ymmärsivät Homeroksen samana asiana kuin koko herooisen heksametrirunouden perinne.

Kuka oli Ilmatar?

Ilmatar oli kalevalaisessa kansantarustossa esiintyvä taivaalla asuva jumalatar. Ilmatar muistuttaa Pohjan neitoja, sillä nekin istuvat ajoittain taivaankannella. Ilman impi mainitaan joskus myös kapeeksi ja luonnottareksi.

Kuka hukkuu mereen Kalevalassa?

Suomalaisen kirjailijan Elias Lönnrotin Kalevalassa, eeppisessä runossa, päähenkilö Väinämöinen taistelee maagisen Sampo-koneen omistuksesta. Sampo on kone, jolla voi luoda mitä tahansa, mutta se päätyy lopulta uppoamaan meren pohjaan. Väinämöinen on se, joka lopulta upottaa Sammon pitkän ja vaikean taistelun jälkeen.

Kuka tappoi Lemminkäisen?

On epäselvää, kuka surmasi Lemminkaisen. Runossa ei suoraan mainita, kuka hänet tappoi, vaan kuvataan hänen kuolemaansa johtaneita tapahtumia. Lemminkaisen tappoi paimen, joka halusi kostaa Lemminkaisen aikaisemmat teot. Paimen tappoi ensin Lemminkaisen äidin lehmän, sitten Lemminkaisen itsensä. Sen jälkeen hän heitti Lemminkaisen ruumiin Tuonelanjokeen. Lemminkaisen äiti sai merkin poikansa kuolemasta ja lähti etsimään häntä.

Mitä Sammolle tapahtuu?

Kalevalassa Sammon ryöstö tapahtuu runoissa 39–43. Sammon ryöstö on suomalen kansanruno, jossa Väinämöinen, Seppo Ilmarinen ja Lemminkäinen lähtevät ryöstämään Sampoa kuultuaan, että Pohjolan väki viettää Sammon ansiosta kissanpäiviä. Tapahtuman seurauksena Sammon vartioituksesta vastaava Kärme kuolee, ja Sammon itse tapetaan.

Milloin on Nimipäivä Sampo?

Nimipäivä Sampo on 3. huhtikuuta. Tämä päivä on myös Veetin nimipäivä.

Mistä Joukahainen tunnetaan?

Joukahainen on tunnettu kalevalaisista kansanrunoista. Hän esiintyy muun muassa Väinämöisen vihollisena kertomuksissa, jotka liittyvät maailman syntyyn. Joukahainen on myös nuori ja laiha Lapin tietäjä.

Milloin Kalevala on ilmestynyt?

Kalevala ilmestyi vuonna 1835.

Miten Kalevalan päivää juhlitaan?

Kalevalan päivää juhlitaan Suomessa helmikuun 28. päivänä. Juhlakulkueet kulkevat kaupungeissa ja pikkukunnissa, ja juhlitaan Kalevalan sekä suomalaisen kulttuurin merkitystä.

Missä Kalevalan henkilöt asuu?

Kalevalan henkilöhahmot asuvat monissa eri paikoissa. Väinämöinen asuu Väinölässä, Ilmarinen Ilmajoella ja Lemminkäinen Utuniemessä. Suurin osa eepoksen tapahtumista tapahtuu kuitenkin Kalevalassa, joka on yleisnimitys monille eri paikkakunnille, joissa hahmot asuvat.

Kuka syntyi puolukasta?

Kalevalan viimeisessä runossa esiintyvä Marjatta-niminen piika synnytti poikavauvan, kun hän oli paimentamassa lampaita ja syötti puolukkaa.

Mitä tapahtuu Kalevalan lopussa?

Kalevalan lopussa Kalevala kaikkine rikkauksineen hukkuu mereen ja Väinämöinen joutuu lähtemään Kalevalasta. Sampo, joka on kaiken hyvyyden ja voiman symboli, putoaa mereen ja hajoaa. Marjatta sen sijaan saa pojan, josta tulee Kalevalan kuningas. Käärmeen kanssa käydyn taistelun Väinämöinen häviää, ja tästä syystä hän joutuu lopulta lähtemään Kalevalasta. Kalevalan lopussa kaikki hyvyys ja voima hukkuvat mereen, ja Väinämöinen joutuu lopulta lähtemään Kalevalasta.

Mitä kirjaimia Kalevalassa ei ole?

Vuonna 1849 Kalevala julkaistiin ilman yhdeksää nykyaikaista suomalaista aakkosta. Puuttuvat kirjaimet ovat b, c, d, f, q, w, x, z ja å.

Miksi tuotteita ja yrityksiä nimetään Kalevalan mukaan?

Kalevala on Suomen kansalliseepos ja sitä pidetään yhtenä maailman parhaista kirjallisista teoksista. Se on myös erittäin suosittu ja arvostettu teos Suomessa, joten on luonnollista, että siihen liittyvät tuotteet ja yritykset ovat myös suosittuja. Kalevala on myös hyvin tunnettu ja arvostettu teos ulkomailla, joten se on erittäin hyvä mainos ja brändi Suomelle ja suomalaisille tuotteille ja yrityksille.

Miksi on väärin väittää että Kalevalan on kirjoittanut Elias Lönnrot?

Elias Lönnrotin katsotaan usein kirjoittaneen Kalevalan, mutta tämä ei ole aivan oikein. Vaikka hän kokosi eepoksen useista suullisista lähteistä, hän ei itse kirjoittanut sitä. Siksi on epätarkkaa sanoa, että Elias Lönnrot olisi kirjoittanut Kalevalan.

Mitä Kalevalassa taivaan ja maan jälkeen luodaan?

Kalevalassa luodaan maa, taivas, aurinko, kuu, tähdet ja pilvet. Aikaa kului vieläkin, ja lapsi vaan antoi odottaa syntymistään. Lopulta lapsi päätti tulla itse ulos. Näin syntyi Väinämöinen, tietäjä ja mahtimies.

Miten Kalevala liittyy J.r.r. Tolkieniin?

Kalevala teki nuoreen Tolkieniin suuren vaikutuksen. Hän hylkäsi uusgoottinsa ja alkoi luoda omaa yksityiskieltään, joka pohjautui suomen kieleen. Tästä syntyi myöhemmin Taru Sormusten herrasta –trilogian, Hobitin ja Silmarillionin suurhaltijakieli eli quenya.

Miksi Kalevalan runoissa on paljon toistoa?

Kalevalan runoissa on paljon toistoja, koska niitä on alun perin laulettu. Jos laulajia oli kaksi tai useampia, runo laulettiin kierroksena, jolloin päälaulajaa säesti kuoro tai toinen laulaja. Vaikka runon lauloi yksi henkilö, säkeet toistettiin usein eri tavoin.

Mikä on Kalevalamitta?

Kalevalamitta on itämerensuomalaisten kielten parissa lauluissa käytetty runomitta, joka on eräs trokeisen tetrametrin muoto. Kalevalamittana kutsutaan myös nelipolvisen trokeen runomittaista muotoa, jossa joka toinen säe on lyhyt. Kalevalamittaa käytetään usein myös runojen rytmituksessa.

Kuka on tietäjä ja Kalevalan kansan johtaja?

Väinämöinen on tietäjä ja Kalevalan kansan johtaja. Hän on myös laulaja, sankari ja puolijumala. Väinämöinen on osa kansanperinnettä ja hänen tarinansa on kerrottu sukupolvelta toiselle. Väinämöisen tietämys ja viisaus on legendaarinen, ja hän on auttanut monia ihmisiä Kalevalassa.

Mikä kertoo Troijan sodasta?

Troijan sodasta kertoo runoilija Homeroksen runoelma Ilias. Sodassa käytettiin ensimmäistä kertaa panssaroituja sotilaita ja aseina oli miekkoja, keihäitä ja nuolia. Sodan aikana kuoli paljon sotilaita ja ihmisiä. Troijan sodan jälkeen kuningas Odysseus palasi kotisaarelleen.

Mitä tarkoittaa sana Troija?

Troija oli Vähässä-Aasiassa sijainnut muinainen kaupunki, jota vastaan kreikkalaiset kävivät Homeroksen Ilias-runoelman mukaan Troijan sodan. Troijan ennallistusyritys pienoismallina.

Milloin Troijan sota oli?

Troijan sota oli myyttinen sota, joka käytiin troijalaisten ja kreikkalaisten välillä. Sodan ajankohtaa ei tiedetä varmasti, mutta sen uskotaan päättyneen 1184 eaa. Sota kesti kymmenen vuotta. Troijan sodasta on monia lähteitä, joista tunnetuimpia ovat runoilija Homeroksen runoelmat Ilias ja Odysseia.

Jätä kommentti