Mikä on geneerinen nimi?

Lääkeaineen virallinen yleisnimi,eli vaikuttavaaine, on se nimi, jolla lääkettä myydään apteekissa. Se on usein lyhyempi ja yksinkertaisempi kuin tuotteen virallinen nimi.

Usein kysyttyjä kysymyksiä aiheesta geneerinen nimi

Mikä on lääkkeen kauppanimi?

Lääkkeen kauppanimi on markkinoijan tai valmistajan lailla suojattu nimi, joka on tarkoitettu erottamaan tuote muista markkinoilla olevista tuotteista. Kauppanimi on usein selkeämpi ja helpompi muistaa kuin virallinen, kemiallinen nimi, ja se auttaa asiakkaita löytämään haluamansa tuotteen.

Mikä on n lääke?

N-lääkkeet ovat huumausaineita, jotka vaikuttavat pääasiassa keskushermostoon. Niitä käytetään usein lääkkeinä, joilla pyritään lievittämään kipua tai hoitamaan muiden sairauksien oireita. N-lääkkeet ovat usein hyvin tehokkaita, mutta ne voivat myös aiheuttaa vakavia haittavaikutuksia, joten ne on aina säilytettävä turvallisessa paikassa.

Mitä merkintöjä on esim Lääkepakkauksissa?

Lääkepakkauksissa on esimerkkinä merkinnät valmisteen nimestä, vahvuudesta, lääkemuodosta, vaikuttavasta aineesta ja myyntiluvan haltijan nimestä sekä eränumerosta ja käytettävä viimeistään -päiväyksestä. Lääkepakkauksessa kaikki merkinnät ovat sekä suomeksi että ruotsiksi.

Mitä tarkoittaa Comp?

Comp on lyhenne sanoista ”combination”, ja se tarkoittaa, että Cardace comp sisältää kaksi eri lääkeainetta. Ramipriili on ACE-estäjä, joka auttaa vähentämään verenpainetta ja hydroklooritiatsidi on diureetti, joka auttaa poistamaan ylimääräistä nestettä kehosta. Cardace comp on tarkoitettu vähentämään verenpainetta ja auttamaan nesteen poistamisessa kehosta.

Onko Diapam huume lääke?

Bentsodiatsepiinien käyttö on kriminalisoitu monissa maissa, koska ne ovat päihdyttäviä. Niitä myydään katukaupassa huumeena, ja ne ovatkin potentiaalisesti vaarallisia. Niiden käyttöä on kuitenkin pidetty hyödyllisenä lääkkeenä ahdistuneisuuden, unettomuuden ja paniikkihäiriön hoitoon.

Mitä Ketipinor tekee?

Ketipinor on lääkitys, jota käytetään mielenterveyshäiriöiden hoitoon. Se kuuluu antipsykooteiksi kutsuttujen lääkkeiden ryhmään. Ketipinoria voidaan käyttää useiden sairauksien, kuten kaksisuuntaisen mielialahäiriön, hoitoon. Kaksisuuntainen mielialahäiriö on tila, jossa ihmiset kokevat masennus- ja maniajaksoja.

Miksi lääkkeitä ei saa ottaa tyhjään vatsaan?

Lääkkeet imeytyvät nopeimmin ja tehokkaimmin, kun ne otetaan tyhjään vatsaan. Rasvaiset tai maitotuotteita sisältävät ruoat hidastavat lääkkeen imeytymistä ja voivat jopa estää sen kokonaan. Tämä voi johtaa lääkkeen tehoon liittyvien vaikutusten puuttumiseen tai vähentymiseen.

Miksi Tramalia ei saa puolittaa?

Tramalia ei saa puolittaa, koska se voi johtaa liian suureen annokseen lääkettä. Tämä voi aiheuttaa vakavia haittavaikutuksia, kuten kipua. Lääkkeen vaikutus voi myös olla liian lyhyt, jolloin se ei ole tehokas.

Mitä on Oxycontin?

Oxycontin on opioidien lääkeryhmään kuuluva keskushermostoon vaikuttava voimakas kipulääke. Sitä käytetään sellaisen vaikean kivun hoitoon, jota ei saada riittävän hyvin hallintaan muilla kipulääkkeillä kuin opioideilla.

Onko Kolmiolääke huume?

Kolmiolääkkeitä ovat kaikki ne lääkkeet, jotka lain mukaan ovat varsinaisia huumausaineita. Näistä esimerkkinä opioidikipulääke OxyContin, jonka vaikuttava aine oksikodoni luokitellaan huumausaineeksi. Kolmiolääkkeitä käytetään yleisesti lääketieteellisissä tarkoituksissa, ja niiden asianmukaista lääkinnällistä käyttöä ei kuitenkaan lasketa huumausainerikokseksi.

Onko Burana depottabletti?

Burana Slow on valkoinen, kapselimallinen, uurrettu tabletti. Se on depottabletti. Pakkauskoot: 10, 30, 50 ja 100 depottablettia.

Mikä on Depot?

Depot on lääkevalmiste, joka vapautuu ja/tai imeytyy hitaasti. Depot-tabletteja käytetään usein pitkävaikutteisena lääkkeenä, koska ne antavat lääkeaineen vapautua hitaasti ja tasaisesti.

Mitä tarkoittaa mg ml?

Mg/ml tarkoittaa milligrammoina millilitrassa, ja se on yleinen tapa ilmoittaa lääkeaineen väkevyys liuoksessa. Väkevyys ilmoitetaan usein myös määränä liuotettua aineen millilitrassa, jolloin se voidaan ilmoittaa myös muodossa mg/ml.

Mikä on EXP?

EXP tarkoittaa Viimeinen käyttöpäivämäärä ja se ilmoitetaan useimmiten “Käyt. viim./Anv. senast/Exp -merkinnällä . Se tarkoittaa, että lääke on käyttökelpoinen mainitun päivämäärän loppuun asti.

Mikä on PKV?

Pääasiallisesti keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet (PKV) ovat lääkkeitä, jotka vaikuttavat pääasiassa keskushermostoon. PKV-lääkkeet voivat aiheuttaa vakavia haittavaikutuksia, joten niitä tulee käyttää erittäin varovaisesti. Huumausainevalmisteet voivat myös aiheuttaa vakavia haittavaikutuksia, joten niitä tulee käyttää erittäin varovaisesti.

Saako lähihoitaja pistää?

Lähihoitaja saa pistää lääkkeitä ihon alle ja lihakseen. Lähihoitaja voi myös antaa lääkkeitä tabletteina, kapseleina, liuoksina, silmä- ja korvatippoina, voiteina, laastareina ja peräpuikkoina.

Onko opamox PKV lääke?

Opamox on lääkitys, joka kuuluu bentsodiatsepiineiksi kutsuttuun lääkeryhmään. Nämä lääkkeet vaikuttavat keskushermostoon, ja niitä voidaan käyttää ahdistuksen ja kivun hoitoon. Opamoxia on saatavana eri annoksina, ja pienin annos voi auttaa vähentämään ahdistusta ja epämukavuutta. Suuremmat Opamox-annokset voivat aiheuttaa lihasrelaksaatiota ja edistää unta.

Kauanko Oxycontin vaikuttaa?

Oxycontinin vaikutus kestää yleensä 12 tuntia. Aikuiset, jotka eivät ole aiemmin käyttäneet opioideja, voivat aloittaa 10-20 mg:n annoksella 12 tunnin välein.

Voiko Buranan ottaa tyhjään vatsaan?

Burana-tabletit voidaan ottaa tyhjään vatsaan, mutta ne voivat aiheuttaa vatsakipua. Tabletit voidaan ottaa myös ruoan kanssa, jolloin ne siedetään paremmin.

Mikä on Retardi?

Retardi on päällystetty veteen liukenemattomalla kalvolla. Se on muuten tavallisen tabletin kaltainen, mutta se on päällystetty veteen liukenemattomalla kalvolla. Retardi imeytyy hitaammin ja pitkäkestoisemmin kuin tavallinen tabletti, jolloin vaikutus on myös pitkäkestoisempi.

Mitä tarkoittaa 1 tabletti 2 kertaa päivässä?

Kerta-annos tarkoittaa sitä, että kipulääkettä otetaan yksi tai kaksi tablettia kolme kertaa vuorokaudessa. Tarvittaessa lääkettä voi myös ottaa neljä kertaa vuorokaudessa, mikä tarkoittaa korkeintaan 8 tablettia vuorokaudessa.

Mitä on geneerinen lääke?

Geneeriset lääkkeet ovat lääkkeitä, jotka sisältävät samaa vaikuttavaa ainetta kuin alkuperäinen lääke, mutta eri muodossa. Vaikuttava aine on lääkkeen se osa, joka tuottaa halutun vaikutuksen. Geneeriset lääkkeet ovat yleensä halvempia kuin merkkilääkkeet.

Mitä tarkoittaa Pih?

Post-inflammatorinen hyperpigmentaatio (PIH) on ihon luonnollinen reaktio, joka tapahtuu näppylän tai haavan parantumisen jälkeen. Sille on ominaista ihon tummuminen vaurioituneen alueen ympärillä. PIH:ta voi esiintyä minkä tahansa ihonvärin omaavilla ihmisillä, mutta se on yleisempää tummemman ihon omaavilla ihmisillä.

Miksi Pamol F ei saa pureskella?

Pamol F -tabletit hajoavat helposti ja sulavat nopeasti suussa, joten niitä ei saa pureskella. Aikuisten Pamol F 500 mg -tabletti on tarkoitettu imeskellä suussa tai liuottaa puoleen lasilliseen vettä.

Mitä dos tarkoittaa?

DOS (Disk Operating System) on IBM-yhteensopivien tietokoneiden käyttöjärjestelmäperhe, jonka ensimmäinen versio, PC-DOS 1.0, julkaistiin vuonna 1981 IBM PC:lle ja 8088-prosessorille.

Mitä tarkoittaa ITER ter?

ITER ter tarkoittaa, että lääkettä toimitetaan uudelleen kolmesti.

Voiko lääkkeet laittaa ruumaan?

Lääkkeitä ei ikinä kannata pakata laukkuun joka menee lentokoneen ruumaan. Tämä johtuu siitä, että lentokoneen paine ja lämpötila voivat vaikuttaa lääkkeen tehoon ja laatuun. Lisäksi lääkkeet voivat vuotaa tai rikkoutua ruumaan päästessään, mikä voi vaikuttaa haitallisesti matkustajan terveyteen.

Mitä tarkoittaa 2 vuoden resepti?

Resepti on voimassa kaksi vuotta määräämispäivästä sähköisessä reseptikeskuksessa. Lääkärisi päättää reseptin kirjoittaessaan voimassaoloajan lisäksi myös tarpeellisesta lääkemäärästä.

Mitä reseptissä lukee?

Reseptissä lukee potilaalle määrätty lääke, sen määrä ja vahvuus sekä lääkepakkaukseen liitettävä käyttöohje.

Mikä on Rektioli?

Rektioli on pieni peräruisketta, joka on tarkoitettu lääkkeen antamiseen peräsuoleen. Se on pakattu pieneen muovipulloon tai ruiskuun, jonka pitkä kärkiosa soveltuu työnnettäväksi peräsuoleen. Peräruisketta laitettaessa lapsen on oltava kyljellään makuuasennossa. Rektiolin kärkiosa rasvataan ennen peräaukkoon työntämistä.

Mikä lääke on cardace?

Cardace on lääkitys, joka sisältää vaikuttavaa ainetta ramipriiliä. Se kuuluu lääkeryhmään, jota kutsutaan ACE:n estäjiksi (angiotensiinikonvertaasin estäjät). Vähentämällä sydämen työmäärää se auttaa ylläpitämään verenkiertoa koko kehossasi.

Onko Stella PKV lääke?

Stella on PKV-lääke, joka voi huomattavasti heikentää ajokykyä ja tarkkaavaisuutta vaativia tehtäviä. Se voi myös aiheuttaa esimerkiksi autolla ajoa unissaan.

Onko Oxynorm PKV lääke?

Oxynorm on lääke, joka sisältää opioidia ja kuuluu lääkkeiden ryhmään, joiden vaikutus on lievittää kipua. Lääke on tarkoitettu vain lääkärin määräämään tarkoitukseen ja sitä tulee käyttää vain lääkärin ohjeiden mukaisesti.

Miksi lääkkeet pitää ottaa veden kanssa?

Lääkkeet pitää ottaa veden kanssa, koska ne ovat yleensä neutraaleja. Mehu tai maito voivat muuttaa lääkettä ja tehdä siitä vaikutuksettoman tai vaarallisen.

Mikä on Lasa lääke?

Lasa lääke on lääke, joka on kohonnut riski sekoittua keskenään samankaltaisen pakkauksen, valmistenimen tai vaikuttavan aineen nimen vuoksi. Merkittävä osuus lääkityspoikkeamista johtuu LASA-lääkkeistä.

Saako Kolmiolääkkeellä ajaa?

Kolmiolääkkeellä ajamisen esteeksi ei ole lääkitystä sinänsä, vaan lääkepakkauksen kyljessä oleva varoitus, jonka mukaan lääke voi heikentää reaktiokykyä. Havaintokyky- ja reaktiokyky saattavat olla alentuneet, joten ajamista tulee välttää.

Milloin on tärkeää antaa sc injektio 45 asteen kulmassa?

Sc-injektio 45 asteen kulmassa on tärkeää, kun rasvakudosta ei ole riittävästi. Kun rasvakudosta ei ole riittävästi, sc-injektio tehdään 45 asteen kulmassa. Muussa tapauksessa on suositeltavaa pistää 90 asteen kulmassa.

Voiko pradaxan jakaa Dosettiin?

Pradaxan-tabletteja ei voi annostella pilleripakkaukseen tai dosettiin, koska ne on otettava suoraan pakkauksesta.

Voiko Ketipinor 25 mg puolittaa?

Ketipinor 25 mg tabletit ovat todella vaikeita puolittaa, mutta kyllä ne saa puolittaa. Psykoosipotilaat käyttävät Ketipinoria 600-900 mg päiväannoksina vuosikausia, eikä heilläkään ole ilmennyt aivomuutoksia. Näin ollen miniannos on turvallinen.

Voiko Panadolin puolittaa?

Panadol-tabletit voidaan tarvittaessa jakaa kahtia. Tämä on hyödyllistä, jos suositeltu annos on liian voimakas tai jos lääkettä käyttävä henkilö tarvitsee pienempää annosta. On tärkeää jakaa tabletti tasaisesti niin, että kumpikin puolikas sisältää saman määrän vaikuttavaa ainetta.

Miksi lääke Iteroidaan?

On olemassa muutamia syitä, miksi lääkettä voidaan iteroida tai täyttää uudelleen. Yksi syy on auttaa varmistamaan, että potilas ottaa lääkkeen määräyksen mukaisesti eikä jätä annoksia väliin. Toinen syy voi olla lääkkeen kustannusten hallinta, jos se on kallis. Joissakin tapauksissa lääkkeen iterointi voi olla tarpeen lääkkeen terapeuttisen tason ylläpitämiseksi elimistössä.

Pitääkö lääkkeet ottaa esille turvatarkastuksessa?

Lääkkeet on otettava esille turvatarkastuksessa, jotta ne voidaan tarkastaa. Lääkkeiden aitous on pyydettäessä pystyttävä todistamaan.

Miten Ventolinea otetaan?

Ventolinea otetaan yleensä oireenmukaisesti eikä jatkuvana, jokapäiväisenä hoitona. Annostus aikuisille ja lapsille on 1–2 annosta tarvittaessa korkeintaan neljä kertaa päivässä. Alle kouluikäisille lapsille suositellaan käytettäväksi lääkärin erikseen määräämää tilajatketta (Babyhaler tai Volumatic).

Mitä on Sedatiivinen?

Sedatiivinen aine on aine, joka vaimentaa keskushermoston toimintaa. Tästä seuraavia vaikutuksia ovat rauhallisuus, rentoutuminen ja hidastunut hengitys, sekä toisinaan myös väsymys, sammaltava puhe, hoiperteleva kävely, huono arviointikyky ja hitaat sekä epävarmat refleksit.

Näkyykö Elvanse Huumeseulassa?

Elvanse on lääkitys, jota käytetään tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriön (ADHD) hoitoon. Se on stimuloiva lääkitys, joka voi aiheuttaa positiivisen tuloksen huumetestissä.

Miksi lääke otetaan tyhjään vatsaan?

Lääkkeet imeytyvät aineenvaihdunnan mukaan ja toisin kuin ravinto, lääkkeet eivät tarvitse vatsan tai suoliston bakteereja imeytyäkseen. Tyhjä vatsa tarkoittaa noin puolta tuntia ennen ateriaa tai kaksi tuntia aterian jälkeen.

Miten saada lääke nieltyä?

Lääkettä on usein vaikea niellä, ja siksi on hyvä kokeilla apteekista saatavaa nielemistä helpottavaa geeliä tai kalvoa. Ne auttavat lääkettä kulkeutumaan helpommin ruokatorvesta mahalaukkuun. Tabletteja ei aina voi puolittaa tai murskata, ja kapseleita ei aina voi avata, joten ne on usein vaikeampi niellä.

Mitä punainen kolmio Lääkepakkauksessa tarkoittaa?

Punainen kolmio Lääkepakkauksessa tarkoittaa, että henkilön käyttämä lääke voi haitata hänen liikennekelpoisuuttaan. Kolmio ei kuitenkaan merkitse sitä, että lääke aina heikentää olennaisesti liikenteessä vaadittavia taitoja.

Mikä on PO lääke?

PO lääke tarkoittaa lääkettä, joka otetaan suun kautta annosteltavana eli peroraalisena (per oss tai p.o) muotona. Tämä annostelutapa on luonnollinen, yksinkertainen, turvallinen sekä usein myös taloudellisin tapa toteuttaa lääkehoitoa.

Mikä on Iteroitu resepti?

Iteroitu resepti tarkoittaa lääkemääräyksen uudelleen määräämistä potilaalle. Lääkemääräykseen merkitään päivinä se vähimmäisväli, jonka jälkeen potilas voi hakea uudelleen lääkettä apteekista, sekä luovutuskertojen määrä. Iteroitua lääkemääräystä ei voi uudistaa sen voimassaoloajan päätyttyä.

Mikä on Fimea ja mitä se tekee?

Fimea on sosiaali- ja terveysministeriön alainen keskusvirasto, joka toimii ihmisille tarkoitettujen lääkkeiden, lääkinnällisten laitteiden, veri- ja kudosvalmisteiden, biopankkien sekä lääkealan toimijoiden lupa- ja valvontaviranomaisena. Fimea vastaa myös lääkkeiden ja lääkinnällisten laitteiden kehittämisestä ja tutkimuksesta sekä lääketieteellisen laitteiden turvallisuuden valvonnasta. Fimea pyrkii edistämään ihmisten terveyttä ja hyvinvointia sekä turvaamaan lääkkeiden ja lääkinnällisten laitteiden turvallisen käytön.

Milloin Furesis otetaan?

Furesis otetaan tyhjään mahaan vähintään tunti ennen ruokailua tai 2 tuntia ruokailun jälkeen. Tabletissa on jakouurre osiin jakamisen helpottamiseksi, jos sinulla on vaikeuksia niellä se kokonaisena. Juo lasillinen vettä tai muuta juomaa, kun otat tabletin.

Mikä on lääkkeen vahvuus?

Lääkkeen vahvuus tarkoittaa sitä, kuinka paljon vaikuttavaa ainetta on lääkkeessä. Yhdessä tabletissa voi olla esimerkiksi 400 milligrammaa lääkeainetta. Vahvuus vaikuttaa siihen, kuinka tehokkaasti lääke toimii.

Mitä lääkkeitä annetaan ihon alle?

Ihonalaisia ​​lääkkeitä ovat minihepariini ja insuliini. Imeytyminen ihon alta riippuu pistokohdan verenkierto-ominaisuuksista esimerkiksi ääreisverenkierron.

Jätä kommentti