Mikä on ajokorttiote?

Ajokorttiotteen saa Trafilta henkilökohtaisesti maksullisena palveluna. Ajokorttiotteen tulostuksesta perittävä maksu on 6 euroa. Ajokorttiotteella tulostuvat kaikki henkilön ajokortteihin ja ajolupiin liittyvät tiedot: tiedot ajo-oikeudesta, nykyisestä ja entisistä ajokorteista, suoritetuista kuljettajantutkinnoista, ajoluvista (esimerkiksi ammattiajolupa) sekä ajo-oikeuteen liittyvät toimenpidetiedot ja mahdolliset liikennerikkomustiedot.

Usein kysyttyjä kysymyksiä aiheesta ajokorttiote

Mikä on Ajokorttiote?

Ajokorttiote on asiakirja, jonka voi tulostaa ja jota voi käyttää erilaisiin ajamiseen liittyviin tarkoituksiin, kuten ajo-opetukseen osallistumiseen tai ajokorttia edellyttävän työn hakemiseen. Asiakirja sisältää tiedot haltijan viimeisimmästä ajo-oikeudesta ja ajokortista sekä mahdolliset liikennerikkomukset ja muut asiaankuuluvat tiedot.

Mistä näkee omat ajokortit?

Omat ajokortit näkee Oma asiointi -palvelusta. Ajokorttiotteen saa tulostettua itselleen tai ammattipätevyystiedot. Ajokortti on voimassa toistaiseksi, ellei sitä ole erikseen rajoitettu.

Mistä tietää onko ajo-oikeus?

Trafin palvelusta voi kuka tahansa hakea henkilöiden ajokorttitietoja. Haun avulla saa selvitettyä, onko henkilöllä voimassa oleva ajo-oikeus. Trafin haku näyttää, mikäli henkilöllä ei ole ajo-oikeutta. Oikeuden puuttumisen syytä haku ei näytä.

Mistä näkee milloin ajokortti on myönnetty?

Ajokortin voimassaolon voi tarkistaa Julkisen kuljettajatiedon palvelusta. Ajokortin myöntämisestä saa tiedon, kun hakee ajokorttia tai kun kortti uusitaan.

Saako ajokortin kuvassa olla silmälasit?

Ajokortin kuvassa saa olla silmälasit, mutta ne eivät saa olla liian lähellä silmiä, laseissa ei saa olla heijastuksia, lasit eivät saa olla tummentavat tai suurentavat.

Onko ajo-oikeus voimassa?

Ajo-oikeus on voimassa seuraavasti: Henkilöautojen, moottoripyörien, mopojen, mopoautojen ja traktorien ajokortit 15 vuotta kerrallaan. Täytettyäsi 65 vuotta ajokortti on voimassa enintään 5 vuotta kerrallaan. Kuorma- ja linja-autojen ajokortit 5 vuotta kerrallaan.

Käykö vanha ajokortti?

Kyllä, vanhaa ajokorttia voidaan edelleen käyttää ajo-oikeuden osoittamiseen. Myös pankit ja kaupat voivat hyväksyä sen henkilöllisyystodistukseksi, jos kortin omistaja voidaan tunnistaa kortin perusteella. Mikään laki ei määrittele, mitä virallisia asiakirjoja voidaan käyttää henkilöllisyyden todistamiseen.

Onko B-kortti ajokortti?

B-luokan ajokortilla voi kuljettaa ajoneuvoa, jonka massa on enintään 3500 kg ja johon on kytketty maksimissaan 750 kg painava perävaunu. B-kortti on ajokortti.

Saako ajokortin puhelimeen?

Kyllä, voit maksaa ja tilata kansainvälisen ajokortin, kun sinulla on suomalainen ajokortti ja vakituinen asuinpaikkasi on Suomessa. Sovelluksen voi ladata ilmaiseksi sekä App Storesta että Google Play Storesta. Sovellus toimii Android- ja iOS-ympäristöissä.

Montako sakkoa että lähtee kortti?

Ajokortin menettää määräajaksi, jos on vuoden sisällä saanut kolmet sakot tai kahden vuoden sisällä neljät. Näihin sakkoihin lasketaan yleisempien ylinopeussakkojen lisäksi myös muut sakot, kuten esimerkiksi sakot kännykkään puhumisesta ajon aikana.

Montako sakkoa saa olla?

Kuljettaja voidaan määrätä ajokieltoon toistuvista liikennerikkomuksista, jos ajo-oikeuteen vaikuttavia rikkomuksia kertyy kolme vuoden tai neljä kahden vuoden sisällä. Jos kuljettajalla on ollut ajokortti alle kaksi vuotta, ajo-oikeuskäsittelyn raja on kaksi rikkomusta vuodessa tai kolme kahdessa.

Paljonko saa sakkoa kortitta ajosta?

Ajo-oikeudetta ajosta voi selvitä 120 euron sakoilla.

Kauanko ajokortin saaminen kestää?

Ajokortin saaminen riippuu ajokorttiluokasta. Nopeimmat saavat kortin noin 2-6 viikon aikana. Aikaa autokoulun suorittamiseen kannattaa kuitenkin varata mielellään 2-3 kuukautta esim. B -ajokorttia varten.

Mitä ajokortti maksaa?

Ajokortti maksaa Suomessa keskimäärin 1 847 euroa. Kallein keskihinta oli Kokkolassa, 2 148 euroa. Kokkolassa hintaero halvimman (2050 euroa) ja kalleimman (2246 euroa) välillä oli pieni.

Mikä näkö riittää ajokorttiin?

Ajokortin saamiseksi vaadittava näön vähimmäistaso on 0,5. Tämä tarkoittaa, että kuljettajan on nähtävä selvästi vähintään 50 cm:n etäisyydelle.

Pitääkö Passikuvassa olla hiukset auki?

Mikään sääntö ei määrää, että hiusten on oltava alhaalla passikuvassa, kunhan kasvot näkyvät selvästi. Yleisesti ottaen on kuitenkin suositeltavaa pitää hiukset pois kasvoilta, jotta ne eivät häiritse piirteitäsi.

Saako Passikuvissa olla meikkiä?

Kyllä, voit käyttää meikkiä passikuvassa, jos haluat, eikä se ole vastoin passikuvan virallisia vaatimuksia. Meikki auttaa sinua saamaan halutun ilmeen ja lookin, ja se ei ole esteenä passikuvan ottamiselle. Sinun tulee kuitenkin muistaa, että meikki ei saa peittää tai muuttaa sinun oikeaa ulkonäköäsi liikaa, jotta kuvassa välittyvät tiedot ovat oikeat.

Pitääkö poliisille näyttää ajokortti?

Ei, ajokorttia ei tarvitse näyttää poliisille, jos se on jäänyt kotiin. Poliisi voi pyytää, että ajokortin käy näyttämässä myöhemmin poliisiasemalla, mutta sakkoa siitä ei saa.

Pitääkö 65 vuotiaana uusia ajokortti?

Kyllä, 65 vuotta täyttäneiden kuljettajien on uusittava ajokorttinsa 5 vuoden välein.

Saako sakot jos ei ole ajokortti mukana?

Kyllä, sinua voidaan sakottaa, jos sinulla ei ole ajokorttia mukanasi. Kyseessä on sakko liikennesakkolain rikkomisesta (4 $), joka on tällä hetkellä 40 €.

Käykö ajokortti baarissa?

Ei, ajokorttia ei voi käyttää henkilöllisyystodistuksena uusien verkkopankkitunnusten saamiseksi.

Milloin ajokortti ei kelpaa henkilöllisyyden todistamiseen?

Ajokortti ei kelpaa henkilöllisyyden todistamiseen, jos asiointisi koskee verkkopalvelutunnuksia.

Paljonko maksaa ajokortti 2022?

Ajokorttilupahakemus maksaa 39,00 euroa ja harjoituslupahakemus 32,00 euroa. Opetuslupahakemus maksaa 36,00 euroa ja liikenneopettajalupahakemus 32,00 euroa.

Milloin tarvitaan pikku-E-kortti?

Pikku-E-kortti tarvitaan, kun vedettävän kärryn paino ylittää 750 kg. Kortti tulee olla mukana aina, kun käytät pikku-E:tä ja se on voimassa 5 vuotta.

Milloin tarvitsee C kortin?

Ajamisen C-luokan ajoneuvoyhdistelmään tarvitset C-luokan ajokortin. Pienempien kuorma-autojen ja ajoneuvoyhdistelmien kuljettamiseen oikeuttavien C1- ja C1E-luokkien ikäraja on 18 vuotta. C-luokkien ajokortit myönnetään pääsääntöisesti 5 vuodeksi kerrallaan.

Mistä Mobiiliajokortti?

Mobiiliajokortti on saatavilla ladattavana sovelluksena Android-laitteille. Sovellus on ollut saatavilla Google Play -sovelluskaupasta beta-versiona maanantai-iltaan mennessä ja on ladattu yli 500 kertaa. Mobiiliajokortti on tarkoitettu helpottamaan liikennettä ja autonkuljettajien ajankäyttöä. Sovelluksessa on tietoa ajankohtaisista liikennetapahtumista, liikennemerkkien tulkinnasta sekä ajoneuvon teknisistä tiedoista.

Missä maissa Suomen ajokortti käy?

EU- ja ETA-maissa voit ajaa pelkällä suomalaisella ajokortilla. Lisäksi suomalaisella väliaikaisella ajokortilla voi ajaa myös muissa Pohjoismaissa.

Voiko Autisti ajaa autoa?

Autismi on kehityshäiriö, joka voi vaikuttaa ihmisen kykyyn ajaa autoa. Autistisilla on usein vaikeuksia sosiaalisissa tilanteissa ja he voivat olla herkkiä ärsykkeille. Ajokortti vaatii lääkärinlausuntoa, jotta voidaan arvioida, pystyykö henkilö ajamaan autoa turvallisesti. Autokouluun menosta kannattaa jutella lääkärin kanssa.

Kauanko ajokortti on hyllyllä?

Ajokortti on annettu määräaikaisena, ja se on voimassa vähintään kuukauden. Ajokielto voidaan määrätä myös törkeästä ajokieltorikoksesta, jolloin se on voimassa enintään viisi vuotta.

Paljonko sakko 10 km ylinopeutta?

Liikennevirhemaksun suuruus 10 km ylinopeudesta on 100 euroa.

Paljonko on 1 päiväsakko?

1 päiväsakko on 40 euroa.

Tuleeko aina sakko jos kamera välähtää?

Ei, se ei aina tarkoita, että saat sakkoja, jos kamera välähtää. Jos ylinopeutta on vain vähän, saatat saada vain varoituksen. Mutta jos ylinopeus on 7 km/h tai enemmän, voit odottaa sakkoa.

Milloin sakko menee ulosottoon?

Sakko menee ulosottoon noin kuukauden kuluttua maksamattomasta liikennevirhemaksusta tai sakosta, jos sitä ei ole kokonaan maksettu eräpäivään mennessä.

Saako poliisi ajaa ylinopeutta?

Poliisi saa ajaa ylinopeutta virka-ajan ulkopuolella muutenkin kuin hälytysajona, kun tehtävän luonne sitä vaatii. Tyyppiesimerkki tästä on kaaharin seuranta esimerkiksi moottoritiellä. Hämeen poliisin liikennesektorin johtaja, ylikomisario Jouni Takala sanoo, että virka-autolla poliisi saa ajaa ylinopeutta myös silloin, kun se on tarpeen tehtävän suorittamiseksi. Takalan mukaan poliisin on tärkeää huomioida virka-ajan ulkopuolella ajettavien tehtävien luonne, ja päättää ajonopeus siltä pohjalta.

Mitä käy jos ajaa ajokiellon aikana?

Jos ajat ilman ajokorttia, syyllistyt kulkuneuvon kuljettamiseen ilman ajokorttia, mistä voi seurata sakkoa tai vankeutta sekä muita ajokieltoja.

Saako ajaa ilman ajokorttia jäällä?

Ajokorttia ei tarvita jäällä ajamiseen, kunhan on täyttänyt 15 vuotta. Jäätiet kuitenkin kuuluvat tieliikennelain piiriin. Eli se kortiton jäällä ajava ei saa ajaa edes jäätien yli, sanoo Ylikonstaapeli Ilkka Pietiläinen.

Mitä tapahtuu jos ajaa autoa ilman korttia?

Moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettaminen ilman ajo-oikeutta tai ilman vaadittavaa pätevyyttä osoittavaa lupakirjaa on kielletty. Tämä voi johtaa sakkoon tai enintään kuuden kuukauden vankeusrangaistukseen.

Kauanko B ajokortti on voimassa?

B ajokortti on voimassa 15 vuotta kunnes henkilö täyttää 70 vuotta. Sen jälkeen ajokortit uusittaisiin viiden vuoden välein, jolloin kortin uusinta edellyttää myös lääkärintarkastusta.

Pitääkö ajokortti uusia 70 vuotiaana?

Kyllä, sinun on uusittava ajokorttisi, kun täytät 70 vuotta. Tarvitset laajennetun lääkärintodistuksen ajokyvystä, jotta voit uusia ajokorttisi 70-vuotispäivänäsi tai sen jälkeen.

Pitääkö C-kortti uusia?

Ennen ajokortin uusimista on hyvä tarkistaa, mitä vaaditaan ajo-oikeuden voimassaoloon. Ajokortin uusiminen ei aina vaikuta ajo-oikeuksien voimassaoloon, vaan toisin on tänään. Jatkossa C- ja D-luokan eli kuorma- ja linja-autojen kuskinpukille oikeuttava ajo-oikeus on nimittäin voimassa enintään viisi vuotta kerrallaan, mikäli ajokortin joutuu jostain syystä uusimaan.

Mitä pitää tehdä ennen ajokoetta?

Ennen ajokoetta sinun tulee käydä kaikki autokoulun teoriatunnit, hankkia ajokorttilupa, ajaa ajotunnit, käydä teoriakokeessa ja ajokokeessa. Kuinka nopeasti voin ajaa ajokortin? Kaikki lain vaatimat teoria- ja ajotunnit täytyy ensin käydä, jonka jälkeen ajokortti on mahdollista saada.

Voiko 16 vuotiaana saada ajokortin?

16-vuotiaana voi saada ajokortin, jos täyttää kaikki kuljettajantutkinnon vaatimukset. Ajokorttilupa on kuljettajantutkintoon pääsemisen edellytys.

Mitä mukaan B ajokokeeseen?

Ajokokeeseen tarvitset mukaasi kuvallisen henkilöllisyystodistuksen sekä todistuksen saadusta opetuksesta (E100-lomake ). Tarkista muut ajokokeeseen tarvitsemasi asiakirjat hakemasi ajokorttiluokan sivulta.

Voiko lääkäri ottaa ajokortin pois?

Kyllä, lääkäri voi peruuttaa ajokortin väliaikaisesti, jos hän toteaa, että henkilö ei täytä ajamiseen vaadittavia lääketieteellisiä vaatimuksia. Tämä voi johtua useista eri tekijöistä, kuten tilapäisestä sairaudesta tai vammasta. Lääkäri kirjaa tämän potilaan sairauskertomukseen ja antaa potilaalle tulostetun kopion peruutuksesta.

Mitä ajokielto tarkoittaa?

Ajokielto tarkoittaa sitä, että henkilö ei saa ajaa autoa tietyn ajanjakson aikana. Ajokielto voidaan määrätä esimerkiksi liikennerikoksesta tai -rikkomuksesta, ajokortin rikkomisesta tai terveydentilan puutteellisuudesta. Ajokiellon aikana henkilö ei saa ajaa autoa missään olosuhteissa, vaikka hänellä olisi voimassa oleva ajokortti. Ajokiellon aikana henkilö voi saada sakkoja tai vankeutta.

Kauanko ajokielto kestää?

Ajokielto kestää vähintään yksi kuukausi ja enintään viisi vuotta. Pituus riippuu siitä, kuinka vakavaan tai törkeään ajokieltorikokseen on syyllistynyt. Ajokielto voidaan myös määrätä toistaiseksi voimassa olevaksi.

Mitä jos ajaa ajokiellossa?

Ajo-oikeus jatkuu kiellon päättymisen jälkeen, mutta se edellyttäisi käyntiä poliisin luona. Siinä tapauksessa jos henkilöllä ei olisi ajokorttia, olisi hänen haettava uusi Traficomista. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että henkilön on haettava uusi ajokortti, joka voidaan myöntää kiellon päättymisen jälkeen.

Jätä kommentti