Kuka suomen presidenteistä on saanut nobelin rauhanpalkinnon?

Mikael Gorbatshov on saanut Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1990.

Usein kysyttyjä kysymyksiä aiheesta kuka suomen presidenteistä on saanut nobelin rauhanpalkinnon

Kuka suomalainen presidentti on saanut Nobelin rauhanpalkinnon?

Presidentti Martti Ahtisaari on saanut Nobelin rauhanpalkinnon 2008.

Kuka voitti Nobelin rauhanpalkinnon?

Dmitri Muratov on voittanut Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2021. Hän on toimittaja ja perustaja Novaya Gazetan verkkolehteä.

Kuka sai Nobelin 1984?

Carlo Rubbia ja Simon van der Meer saivat yhdessä vuoden 1984 fysiikan Nobel-palkinnon panoksestaan W- ja Z-bosonien löytämisessä.

Kuka sai viimeksi Nobelin rauhanpalkinnon 2021?

Rauhanpalkinnon 2021 saivat toimittajat Maria Ressa ja Dmitri Muratov. Heidät tunnustettiin sananvapauden edistämisestä. Palkinto on elinehto demokratialle ja kestävälle rauhalle, sanoi Nobel-komitean puheenjohtaja Berit Reiss-Andersen.

Kuka on Suomen ensimmäinen presidentti?

K. J. Ståhlberg oli Suomen ensimmäinen presidentti ja vuonna 1919 käyttöön otetun parlamentaarisen hallitusjärjestelmän luoja, joka yhdisti parlamentarismin ja presidentin itsenäiset valtuudet ainutlaatuisella tavalla.

Kuka on ollut pisimpään presidentti?

Mauno Koivisto on ollut pisimpään presidentti. Hän on toiminut tasavallan presidenttinä 93-vuotiaana. Hänen hautansa viereen on haudattu vuonna 1986 kuollut entinen presidentti Urho Kekkonen.

Milloin Nobelin rauhanpalkinto jaetaan?

Nobelin rauhanpalkinto jaetaan perjantaina 8. lokakuuta. Palkinto on noin miljoona euroa ja kultainen mitali. Vuonna 2021 ehdokkaita on ilmoitettu yhteensä 329, joista 234 on henkilöitä ja 95 järjestöjä.

Mikä on presidentin palkka?

Tasavallan presidentin vuotuinen palkkio on 126.000 euroa. Palkkio on presidentti Niinistön aloitteesta laskettu vuoden 2006 tasolle.

Montako kautta presidentti saa olla?

Presidentin kausi on kuusi vuotta. Sama henkilö voidaan valita enintään kahdelle peräkkäiselle kaudelle. Tämä tarkoittaa, että presidentti saa olla korkeintaan kahdeksan vuotta tehtävässään.

Onko pääministerillä enemmän valtaa kuin presidentillä?

Pääministerin valtaoikeudet ovat usein suuremmat kuin presidentin valtaoikeudet. Pääministeri vastaa usein hallituksen toiminnasta ja on vastuussa hallituksen päätöksistä. Presidentti taasen on usein vain tasavallan virallinen päämies, jolla ei ole niin suurta roolia hallituksen toiminnassa.

Onko Marko Ahtisaarella lapsia?

Ei, Marko Ahtisaarella ei ole lapsia. Hän avioitui vuonna 2008, mutta heillä ei ole lapsia. Ahtisaari toimii Helsingin Juhlaviikkojen taiteellisena johtajana 2018–2023. Hän oli Nokian muotoilusta vastaava johtaja 2009–2013 ja johtokunnan jäsen 2012-2013.

Milloin Martti Ahtisaari on syntynyt?

Martti Ahtisaari on syntynyt 23. kesäkuuta 1937 Viipurissa.

Mistä Martti Ahtisaari sai Nobel-palkinnon?

Norjan Nobel-komitea palkitsi Martti Ahtisaaren Nobelin rauhanpalkinnolla vuonna 2008. Nobel-komitea piti Ahtisaaren yli kolme vuosikymmentä jatkuneita ponnisteluja kansainvälisten konfliktien ratkaisemiseksi usealla mantereella merkittävänä. Ahtisaari on toiminut mm. YK:n päätöslauselman mukaisesti rauhanneuvottelijana Bosnian sodassa vuonna 1995 ja oli mukana ratkaisemassa Kiinan ja Pohjois-Korean välistä rajakonfliktia vuonna 2000-luvulla. Ahtisaaren palkitsemisella haluttiin korostaa kansainvälisten konfliktien ratkaisun tärkeyttä ja sitä, että rauhanneuvottelut ovat usein tehokkain keino niiden ratkaisemiseksi.

Mitä Nobel keksi?

Nobel keksi dynamiitti- ja gelatiiniräjähteet. Tämä oli suuri läpimurto räjähteiden teollisuudessa, koska tämän keksinnön ansiosta räjähteet olivat paljon turvallisempia käyttää.

Kuka on Suomen nuorin presidentti?

Sauli Niinistö on Suomen nuorin presidentti. Hän syntyi vuonna 1948, ja tuli presidentiksi vuonna 2012. Sauli on ollut aktiivinen poliitikko koko ikänsä, ja hänellä on ollut paljon vaikutusta Suomen politiikkaan. Hän on ollut erityisen aktiivinen nuorten kansalaisten kanssa, ja on pyrkinyt edistämään heidän oikeuksiaan ja mahdollisuuksiaan. Sauli on myös Suomen nuorin pääministeri, ja hän toimi tässä tehtävässä vuosina 2010-2011.

Kuka on Jenni Haukio?

Jenni Haukio on suomalainen runoilija ja valtiotieteen maisteri. Hänen puolisonsa on tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Jenni Haukio on kirjoittanut useita runoja, joista monet ovat saaneet kiitosta kriitikoilta. Jenni Haukio on myös aktiivinen sosiaalisen median käyttäjä, ja hänellä on runsaasti seuraajia sosiaalisessa mediassa.

Kuka on maailman nuorin presidentti?

Jean-Claude Duvalierista tuli presidentti vain 19-vuotiaana, ja hän oli maailman nuorin presidentti.

Kenen Suomen presidentin puolison nimi oli Gerda?

Risto Rytin puoliso Gerda oli Suomen tasavallan presidenttinä 1940–1944. Hän oli syntynyt Serlachiuksena, mutta vaihtoi sukunimensä Rytiksi avioituttuaan Riston kanssa. Gerda oli aktiivinen ja osallistui miehensä työn ohella myös omana itsenään moniin julkisiin toimiin. Hän oli mukana mm. Suomen Naisen Yhdistyksessä ja Suomen Red Crossissa. Gerda kuoli 84-vuotiaana Helsingissä vuonna 1984.

Kuka oli Suomen presidentti vuonna 1975?

Suomen presidentti vuonna 1975 oli Urho Kaleva Kekkonen. Hänet muistetaan voimakkaan sisäpolitiikan lisäksi idänsuhteiden hoitajana. Kekkonen valittiin presidentiksi 1956 pienimmällä mahdollisella valitsijamiesmäärällä.

Kuka oli Suomen presidentti vuonna 1999?

Vuonna 1999 Suomen presidentiksi valittiin Tarja Halonen. Hän oli ensimmäinen naispresidentti ja toinen vasemmistoliiton presidentti. Halonen oli presidentti vuosina 2001–2012.

Kuka oli presidentti vuonna 1947?

J. K. Paasikivi oli presidentti vuonna 1947. Paasikivi oli ensimmäinen kansanedustaja, joka valittiin uudeksi presidentiksi jo ensimmäisellä kierroksella. Vaalin tulosta pidettiin selvänä jo etukäteen. Äänestyksestä oli poissa 15 kansanedustajaa kuudesta eri puolueesta.

Kuka johtaa Jos presidentti kuolee?

Jos presidentti kuolee, varapresidentti siirtyy hänen tilalleen.

Kuka voi tulla presidentiksi?

Kuka tahansa Suomen kansalainen voi tulla presidentiksi, kunhan hän on asetettu joko rekisteröityjen puolueiden tai valitsijayhdistysten listoille. Puolueen tulee olla valittu vähintään yksi kansanedustaja edellisissä eduskuntavaaleissa, ja valitsijayhdistyksen tulee koostua vähintään 20 000 äänioikeutetusta.

Minkä ikäinen on Niinistö?

74-vuotias Sauli Niinistö on Suomen nykyinen presidentti. Hän on syntynyt 24. elokuuta 1948.

Kenellä on suurin valta Suomessa?

Suomen tasavallan presidentti on Suomen kansan valitsema valtionpäämies, ja hänellä on siksi suurin valta Suomessa. Hän johtaa ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa ja on puolustusvoimien ylipäällikkö. Hän nimittää myös eräät korkeimmat virkamiehet ja korkeimman oikeuden tuomarit. Presidentti vastaa kansalle ja eduskunnalle, ja hänellä on lopullinen sananvalta Suomen asioista.

Mitä valtaa pääministerillä on?

Pääministeri on hallituksen politiikan johtaja. Hän sovittaa yhteen eri hallitusryhmien näkemykset hallituksen linjasta. Pääministerin vastuulla on myös eduskunnan ja hallituksen työn yhteensovittaminen. Vuonna 2000 voimaan tullut perustuslaki vahvisti pääministerin asemaa. Pääministerillä on laaja valta hallituksen toiminnan suunnittelussa ja toimeenpanossa. Hän voi esimerkiksi asettaa tavoitteita ja priorisointeja hallituksen toiminnalle sekä päättää hallituksen kokoonpanosta. Pääministeri edustaa myös hallitusta ulospäin.

Mikä on pääministerin rooli Suomessa?

Pääministeri on Suomen hallituksen johtaja ja vastaa hallitusohjelman toimeenpanosta. Pääministeri myös johtaa ministerivaliokuntia ja huolehtii Euroopan unionissa päätettävien asioiden valmistelun ja käsittelyn yhteensovittamisesta valtioneuvostossa. Pääministeri siis johtaa Suomen EU-politiikkaa.

Kuka sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2020?

Abiy Ahmedille myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto vuonna 2020. Etiopian pääministeri sai tunnustusta ponnisteluistaan rauhan ja kansainvälisen yhteistyön aikaansaamiseksi sekä demokraattisten uudistusten edistämisestä Etiopiassa.

Jätä kommentti