Ihmisen pisin luu?

Reisiluu on ihmisen pisin luu. Se sijaitsee pakarassa ja on noin kahdeksan senttimetriä pitkä. Se on tärkeä luu, koska se on mukana lonkan liikkeissä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä aiheesta ihmisen pisin luu

Mikä on luun sisällä?

Luun sisällä on kuori, joka on kiinni luun pinnassa ja joka suojaa luuta. Luun sisällä on myös kudoksia, joita ovat luusolut, kiteinen väliaine ja kollageenisyitä. Kudokset muodostavat luun ja antavat sille sen rakenteen.

Missä luissa valmistuu verisoluja?

Luuytimessä valmistuu verisoluja. Luuytimessä on kaikkien luiden sisällä verta muodostavaa luuydintä, aikuisilla lähinnä kylkiluissa, lantiossa ja rintalastassa. Luuydin on punasolujen, valkosolujen ja verihiutaleiden pääasiallinen tuotantolaitos.

Mikä on Ydinluu?

Naudan ydinluu on kovaa naudan sääriluuta ja lumpiota ja se kestää kovaakin puremista. Luuta ei ole tarkotus syödä kokonaan, vaan koira jyrsii luun pintaa ja samalla hampaat puhdistuvat luonnostaan. Ydinluu sisältää myös runsaasti kalsiumia, joka on tärkeää koiran hampaiden ja luuston terveydelle. Luun syöminen on siis hyödyllistä myös muuten kuin pelkästään hampaiden puhdistamisen kannalta.

Jätä kommentti