Konteksti tarkoittaa asiayhteyttä tai viitekehystä, jossa jotain ilmiötä tarkastellaan. Jos tekstin osa irroitetaan kontekstistaan, sen merkitys ja tulkinta voi muuttua. Esimerkiksi tieliikenteestä puhuttaessa (tieliikenteen kontekstissa) voidaan väittää, että 100 km/h on suuri nopeus. Jos väite siirretään ilmailuun, se ei enää pidä paikkaansa uudessa kontekstissa – nopeus on niin hidas, että lentokone ei pysy enää ilmassa.
Usein kysyttyjä kysymyksiä aiheesta konteksti
Mikä on konteksti?
Konteksti on yksi tekstintutkimuksen peruskäsitteistä ja se tarkoittaa asiayhteyttä ja viitekehystä, jossa jokin teksti esiintyy. Kontekstiin kuuluvat esimerkiksi viestintäkanava, viestijä ja aiottu vastaanottaja. Konteksti on tärkeää ottaa huomioon, koska se vaikuttaa siihen, miten tekstiä tulkitaan ja minkälaisia merkityksiä se voi saada.
Mitä kaikkea kontekstiin sisältyy?
Tekstin lukukontekstiin voivat kuulua sosiaalisen median palvelut, ympäröivä teksti ja kuvat sekä tekstin julkaisuajankohta ja kohderyhmä. Tekstin täydellisen ymmärtämisen kannalta on tärkeää ottaa huomioon kaikki nämä tekijät. Esimerkiksi nuoremmalle yleisölle suunnatulla sosiaalisen median alustalla julkaistua tekstiä tulkitaan todennäköisesti eri tavalla kuin sanomalehdessä julkaistua samaa tekstiä. Konteksti voi myös vaikuttaa itse tekstin merkitykseen; esimerkiksi tekstiä, joka sisältää ympärillä olevaa tekstiä tai kuvia, jotka ovat luonteeltaan halventavia, saatetaan pitää kielteisempänä kuin samaa tekstiä ilman näitä lisäyksiä.
Miten konteksti vaikuttaa viestin tulkintaan Somessa?
Kun ihmiset lukevat jotain sosiaalisessa mediassa, konteksti vaikuttaa paljon siihen, miten he tulkitsevat viestin. Jos viesti on esimerkiksi some-profiilissa, ihmiset saattavat olettaa, että se on tarkoitettu vain ystäville ja tuttaville, ja siten he voivat tulkita sen eri tavalla kuin jos viesti olisi julkaistu julkisessa foorumissa.
Mitä on Kontekstuaalisuus?
Kontekstuaalisuus tarkoittaa, että asia tai ilmiö liitetään ymmärtämistä edistävään, laajempaan asia-, tilanne- tai muuhun tulkintaa motivoivaan yhteyteen. Tulkintamahdollisuudet monipuolistuvat, kun asiaa tai ilmiötä tarkastellaan useista näkökulmista. Kontekstuaalisuus on tärkeä osa tieteen ja tutkimuksen tekemistä, sillä se auttaa ymmärtämään asioita paremmin ja laajentaa näkemystämme maailmasta.
Mitä tarkoittaa kulttuurinen konteksti?
Kulttuurinen konteksti tarkoittaa ympäristön kulttuurisia ilmiöitä, jotka vaikuttavat kielenkäyttöön. Esimerkiksi sosiaalinen ympäristö, kulttuurinen tausta tai kieli voivat vaikuttaa kielenkäyttöön. Kulttuurinen konteksti näyttäytyy tietynlaisina kulttuurisina ilmiöinä kielenkäytössä.
Miten konteksti vaikuttaa termien käyttöön?
Konteksti vaikuttaa termien käyttöön siten, että jotkut termit ovat yleisiä ja jotkut niistä ovat yksilöllisiä. Yleiset termit ovat sellaisia, joita käytetään usein ja joista kaikilla on yleensä sama tai hyvin lähellä oleva käsitys. Yksilölliset termit sen sijaan ovat sellaisia, joita käytetään harvemmin ja joista jokaisella voi olla hieman erilainen käsitys. Konteksti vaikuttaa termien käyttöön siten, että jotkut termit ovat yleisiä ja jotkut niistä ovat yksilöllisiä. Yleiset termit ovat sellaisia, joita käytetään usein ja joista kaikilla on yleensä sama tai hyvin lähellä oleva käsitys. Yksilölliset termit sen sijaan ovat sellaisia, joita käytetään harvemmin ja joista jokaisella voi olla hieman erilainen käsitys.
Miten kontekstit vaikuttavat tekstien lukemiseen?
Konteksti vaikuttaa siihen, miten tekstiä luetaan ja miten sitä tulkitaan. Esimerkiksi julkaisu- tai viestintäkanava, kirjoittaja, vastaanottaja ja oletettu lukija sekä julkaisuaika ja ympäröivät yhteiskunnalliset keskustelut ja arvomaailma vaikuttavat siihen, miten tekstiä luetaan ja miten sitä tulkitaan.
Miten tehdä Tyylianalyysi?
Tekstin tyyliin vaikuttaa sen sisältö, rakenne ja kieltä käyttävät sanat. Yleisvaikutelma syntyy lukemalla tekstiä ja tarkentamalla piirteisiin, joista se todennäköisesti muodostuu. Tyylianalyysin kysymyksiin voi liittyä esimerkiksi seuraavia asioita: miten teksti on rakennettu, mitkä sanat sen käyttää ja miten ne on valittu, sekä miten tekstin rytmi ja rakenne vaikuttavat sen vaikutelmaan.
Mikä on Tekstilaji?
Tekstilaji on tekstin sisällön yhtäläisyyksiä. Uutinen on tekstilaji, joka on tekstityypiltään tietoa välittävä. Tavallisimmat tekstit tunnistamme yleensä helposti, koska niitä on ympärillämme jatkuvasti. Tekstilajit voidaan jakaa karkeasti kahteen kategoriaan, informatiivisiin ja viihteellisiin. Informatiiviset tekstilajit ovat sellaisia, joista saamme tietoa, kuten uutiset ja artikkelit. Viihteelliset tekstilajit ovat puolestaan sellaisia, joita luemme viihteen vuoksi, kuten romaanit ja sarjakuvat.
Mitä tarkoittaa Kontekstisidonnainen?
Kontekstisidonnainen tarkoittaa, että oppimisen työkalu on tiettyyn käyttökohteeseen liittyvä tai kontekstista riippumaton. Tämä aihio sekä havainnollistaa opittavaa asiaa että ohjaa oppijan työskentelyä sen kanssa. Kontekstisidonnainen aihio on hyödyllinen, koska se auttaa oppijaa ymmärtämään asioita paremmin ja se auttaa myös oppijaa suorittamaan tehtävänsä paremmin.
Mikä on tekstin rakenne?
Tekstin rakenne määrittää, mitkä asiat ovat tärkeitä ja miten ne esitetään. Rakenne voi olla joko lineaarinen tai ei-lineaarinen. Lineaarisessa rakenteessa teksti etenee johdonmukaisesti alusta loppuun. Ei-lineaarisessa rakenteessa teksti voi esimerkiksi kiertää takaisin alkuun tai jakautua useisiin eri osiin.
Mikä on asiayhteys?
Asiayhteys on ammattihenkilön ja asiakkaan välinen suhde, joka syntyy, kun ammattihenkilö joutuu työssään kosketuksiin asiakkaan kanssa. Vastaavasti asiayhteys voi syntyä, kun työntekijä alkaa työskennellä asiakkaan kanssa työssään.
Mikä on kontekstuaalinen teologia?
Kontekstuaalinen teologia on käsite, joka tarkoittaa teologian käyttöä jossain kontekstissa. Kontekstuaalisen teologian käsitteen mukaan kaikki teologia on sidoksissa kulttuuriin, aikaan, kieleen ja käytäntöön. Kontekstuaalisen teologian mukaan teologia on alati muuttuva ja kehittyvä tieteenala, joka on tiiviisti sidoksissa ympäröivään kontekstiin. Kontekstuaalinen teologia on lähtökohtaisesti kriittinen tieteenala, joka pyrkii kriittisesti tutkimaan ja tarkastelemaan uskontoja, niiden historiaa ja käytäntöjä.
Mikä on kulttuurinen lukutaito?
Kulttuurinen lukutaito on taito tarkastella ja ymmärtää toisia ihmisiä kulttuurisina yksilöinä. Käsite perustuu antropologiseen ymmärrykseen kulttuurista. Kulttuurinen lukutaito sisältää kyvyn ottaa huomioon toisen kulttuurinen tausta ja nähdä, miten se vaikuttaa hänen ajatteluunsa ja käyttäytymiseensä. Kulttuurinen lukutaito on tärkeä taito niin yksilöille kuin yhteisöille, jotka ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa erilaisten kulttuurien kanssa.
Kenen ääni kuuluu tekstissä?
Tekstissä kuulet yleensä selkeimmin kirjoittajan tai puhujan äänen. Tekstissä voi kuitenkin olla myös muita ääniä. Ne voivat olla ihmisten, organisaatioiden tai jopa asioiden ääniä. Yleensä kirjoittajan tai puhujan ääni on tekstissä voimakkain.
Mitä on Tekstilajit?
Tekstilajit ovat erilaisia tekstejä, joilla on samanlainen sisältö tai tarkoitus. Tekstilajit ovat yleensä tunnistettavia ja ne voidaan jakaa eri tyyppisiin. Tekstilajeja ovat esimerkiksi uutiset, tarinat, kertomukset, kirjeet ja tutkimukset. Tekstilajit ovat osa kielen rakennetta ja ne auttavat meitä ymmärtämään tekstin tarkoitusta.