Taksvärkkipäivä tarkoittaa sitä, että laskennallisesti vuoden verot on nyt maksettu. Tästä päivästä eteenpäin ansaitut tulot jäävät omaan käyttöön. Tätä ennen kaikki tulomme ovat siis menneet verojen maksuun, josta voikin helposti laskea veroasteen suuruudeksi noin 43,5 %. Päivää on vietetty vuodesta 1981 lähtien, jolloin veroaste oli 37,7 %.
Kouluissa taksvärkkipäivänä koululaiset kokeilevat päivän ajan työskentelyä. Tarkoituksena on antaa nuorille käytännön kokemusta työelämästä ja auttaa heitä löytämään omaa paikkaansa sen joukossa.
Usein kysyttyjä kysymyksiä aiheesta taksvärkkipäivä
Mikä on Taksvärkkipäivä?
Taksvärkkipäivä on nuorille suunnattu hyväntekeväisyystapahtuma, jossa he voivat tehdä päivän töitä eri yrityksissä ja saada sovitun summan palkakseen. Palkkio ohjataan hyväntekeväisyyteen, ja tavoitteena on auttaa niitä, jotka sitä tarvitsevat. Taksvärkkipäivä on hyvä tapa oppia uusia taitoja sekä auttaa muita.
Mistä tulee sana Taksvärkki?
Taksvärkki on ollut yleinen etenkin länsimurteissa, joihin se on lainattu ruotsin kielestä (dagsverke = päivätyö). Sanan levinneisyysalue selittyy siitä, että varsinaisia torpparialueita olivat Uudenmaan, Hämeen sekä Turun ja Porin läänit.
Mitä voi tehdä Taksvärkki?
Taksvärkkipäivänä voi tehdä töitä esimerkiksi neljän tai kuuden tunnin ajan. Lahjoita oma palkkiosi Taksvärkki-keräykseen. Toinen vaihtoehto: Voitte järjestää yhdessä koululla tapahtuman. Tapahtumassa voi esimerkiksi myydä kahvit, tarjota värityskirjoja lapsille tai olla mukana järjestämässä urheilutapahtumaa.
Onko Taksvärkkiin pakko osallistua?
Taksvärkkipäivä on mielenkiintoinen tapahtuma, joka auttaa oppilaita saamaan työkokemusta ja saamaan tietoa hyväntekeväisyydestä. Taksvärkkipäivä on kuitenkin pakollinen tapahtuma useimmille oppilaille, ja jos he eivät osallistu, he saattavat joutua pulittamaan rahan itse. Tämä voi olla ongelma, jos oppilailla ei ole varaa maksaa taksvärkkipäivän palkkaa.
Ketkä olivat torpparit?
Torpparit olivat vuokraviljelijöitä, jotka vuokrasivat viljeltäväkseen osan maatilasta. Torpparit maksoivat vuokran tyypillisesti tekemällä päivätöitä vuokranantajansa tilalla. Toisinaan vuokraa maksettiin myös torpan tuotteilla.