Asuinkunta tarkoittaa kuntaa, jossa on kirjoilla. Kunta voi olla myös se paikka, jossa henkilö asuu tai majoittuu. Asuinkunnalla tarkoitetaan usein myös henkilön kotikuntaa.
Usein kysyttyjä kysymyksiä aiheesta asuinkunta
Mikä on minun kotikunta?
Kotikunta on se kunta, jossa henkilö asuu. Vastasyntyneen lapsen kotikunta on se kunta, jossa hänen äidillään on kotikunta lapsen syntyessä.
Onko kotikunta pakko vaihtaa?
Kotikunta pakko vaihtaa?
Onhan se. Muuttoilmoitus on tehtävä Digi- ja väestötietovirastoon aina, kun muutat pysyvästi asunnosta toiseen tai kun tilapäinen oleskelu toisessa osoitteessa kestää yli kolme kuukautta. Sinun tulee myös ilmoittaa muutosta, kun muutat Suomesta ulkomaille, ulkomailta Suomeen tai ulkomailla osoitteesta toiseen.
Mitä tarkoittaa kotipaikka?
Kotipaikka on se kunta, jossa henkilöllä kulloinkin on varsinainen asunto ja koti. Jos henkilöllä on useita asuntoja, hänen varsinainen asuntonsa ja kotinsa on siellä, missä hänellä on yhteinen koti aviopuolisonsa ja lastensa kanssa.
Miten vaihtaa kuntaa?
Hakijan tulee ilmoittaa haluttu muutto kunnanviraston perhepalveluihin. Kunnanviraston perhepalvelut tekee sosiaalityöntekijän kanssa hakemuspohjan, joka lähetetään haluttuun kuntaan. Tarvittavat liitteet (esim. todistus asumisesta) liitetään hakemukseen. Kunnanviraston perhepalvelut selvittää myös asiakkaan oikeuden muuttaa kunnan väestötietojärjestelmään, jonka jälkeen asiakas voidaan siirtää kunnan väestötietojärjestelmään.
Miten asuinkunta määräytyy verotuksessa?
Verovelvollisen kotikunta määräytyy verotuksessa kuntaa, jossa hänellä on verovuotta edeltäneen vuoden lopussa katsottava olleen kotikuntalaissa tarkoitettu asuinpaikka. Jos verovelvollinen on muuttanut viimeistään vuoden viimeisenä päivänä, verovelvollisen kotikunta muuttuu.
Voiko kotikunnan valita?
Kyllä, voit valita asuinpaikkakuntasi. Jos et käytä tätä oikeutta, kunta pysyy samana kuin edellisen kotikuntalain mukaan.
Voiko postiosoite olla eri kuin Asuinosoite?
Kyllä, postiosoitteesi voi olla eri kuin kotiosoitteesi. Tämä on erityisen yleistä, jos sinulla on postilokero tai jos saat postia työpaikallesi. Kummassakin tapauksessa sinun on päivitettävä osoitteesi postissa, jotta postisi toimitetaan oikein. Sinun on myös päivitettävä osoitteesi paikallisille viranomaisille, jotta heillä on oikeat yhteystietosi tiedossa.
Onko pakko olla vakituinen osoite?
Ei, Suomessa ei tarvitse olla pysyvää osoitetta. Tämä johtuu siitä, että joillakin ihmisillä ei ole asumiseen sopivaa rakennusta.
Voiko omistaa kaksi asuntoa?
Yksinäisellä henkilöllä tai perheellä on pääsääntöisesti vain yksi vakituinen asunto. Tietyissä tilanteissa on kuitenkin mahdollista, että perheellä on samanaikaisesti käytössään kaksi vakituista asuntoa. Erityisesti tämä on mahdollista silloin, jos perhe asuu kahdessa eri paikkakunnassa tai jos heillä on esimerkiksi mökki tai loma-asunto. Kaksi asuntoa voi olla myös tarpeen silloin, jos perheessä on erityistarpeita, kuten vamma tai sairaus.
Mikä on kotipaikkakunta?
Kotipaikkakunta on kunta, jossa henkilön kotitalo sijaitsee. Kotipaikkakunnalla tarkoitetaan myös sitä kuntaa, jossa henkilö on syntynyt tai jossa hänen vanhempansa ovat syntyneet. Kotipaikkakunnalla voi olla myös muita merkityksiä, esimerkiksi se voi olla se kunta, jossa henkilö on asunut pitkään tai jossa hänellä on sukulaisia.
Miten pysyvä asuinpaikka Suomessa määräytyy?
Pysyvä asuinpaikka Suomessa määräytyy sen mukaan, missä asutaan ja miten asutaan. Suomessa on kaksi erilaista oleskelulupaa: pysyvä oleskeluoikeus ja väliaikainen oleskeluoikeus. Pysyvä oleskeluoikeus myönnetään, jos asut Suomessa vakituisesti ja olet oleskellut Suomessa yhtäjaksoisesti vähintään 5 vuotta. Väliaikainen oleskeluoikeus myönnetään, jos asut Suomessa tilapäisesti esimerkiksi työn, opiskelujen tai perhesuhteiden vuoksi.
Miten saan kotikunnan?
Kotikunnan saaminen edellyttää yleensä, että asut Suomessa vakinaisesti. Kotikunta voidaan myös rekisteröidä, jos sinulla on osoite Suomessa ja olet asunut maassa vähintään viiden vuoden ajan. Digi- ja väestötietovirasto vastaa kotikuntarekisterin ylläpidosta ja päättää kotikuntien myöntämisestä.
Voiko S osuuskuntaa vaihtaa?
Kyllä, S-yhteistyökumppanuutta on mahdollista muuttaa. Voit tehdä sen ottamalla yhteyttä Asiakasomistajapalveluun ja S-Pankki -pisteellä (useimmat Prismat ja Sokokset, valitut S-marketit). Muista ottaa mukaan S-Etukorttisi ja henkilöllisyystodistus.
Miten saada kotikunta?
Kotikunta voidaan hakea, jos asuu vakinaisesti Suomessa. Jos asut tilapäisesti Suomessa, esimerkiksi opiskelun tai työn takia enintään yhdeksi vuodeksi, et voi tavallisesti saada kotikuntaa Suomesta.
Paljonko Oy maksaa veroja?
Oy maksaa veroja 20 % verotettavasta tulostaan.
Paljonko Kela ottaa veroa?
Kela ottaa sairauspäivärahan veroprosentilla, joka vastaa palkan veroprosenttia. Jos palkan veroprosentti on alle 25 %, sairauspäiväraha verotetaan 25 %:n mukaan.
Miten oma kotikunta vaikuttaa Verotukseesi?
Oma kotikunta vaikuttaa tuloverotukseen siten, että se määrittää sen valtion, jolla on verotusoikeus yhteisön tuloon. Kotikunnalla on myös merkitystä siihen, mille kunnalle kunnallis- ja kirkollisvero tilitetään.
Mikä on opiskelijan kotikunta?
Opiskelijan kotikunta on paikkakunta, jonka opiskelija on asunut vähintään yhdeksän kuukautta ennen opintoihin hakeutumista. Kotikunta vaikuttaa opintotukeen, asumisen tukeen ja muihin opiskelijan etuihin.
Minkä kokoisia kuntia Suomessa on eniten?
Kuntien pinta-alan osalta mediaanissa on Toholampi (617,05 km²). Pinta-alaltaan suurin kunta, Inari, vastaa pinta-alaltaan lähinnä 17 363 neliökilometrin laajuista Swazimaata. Kuntien väkiluvun osalta mediaanissa on Jomala (5 573 asukasta).