Määrämuotoinen oikeustoimi on oikeustoimi, joka tehdään tiettyjen vaatimusten puitteissa. Vastakohta on vapaamuotoinen oikeustoimi.
Usein kysyttyjä kysymyksiä aiheesta määrämuotoinen oikeustoimi
Mitä on määrämuotoinen oikeustoimi?
Määrämuotoinen oikeustoimi tarkoittaa, että se pitää tehdä tietyllä laissa säädetyllä tavalla. Tyypillinen muotovaatimus on, että sopimus on tehtävä kirjallisessa muodossa. Tiettyihin sopimuksiin vaaditaan lisäksi todistajien allekirjoitus tai viranomaisen vahvistus.
Onko vuokrasopimus määrämuotoinen?
Onko vuokrasopimus määrämuotoinen?
Vuokrasopimus on yksi yleisimmistä määrämuotoisista oikeustoimista. Se on sopimus, jonka mukaan vuokralainen maksaa vuokranantajalle vuokraa tietyn ajanjakson ajan. Vuokrasopimus voidaan tehdä kirjallisesti tai sopimuksen voi myös antaa suullisesti.
Milloin sopimus on pätevä?
Sopimusta pidetään yleensä pätevänä, jos se sitoo molempia osapuolia. Tämä tarkoittaa sitä, että molemmat osapuolet ovat velvollisia noudattamaan omaa osuuttaan sopimuksesta, ja jos he eivät tee niin, heidät voidaan saattaa vastuuseen. Joskus sopimus voidaan kuitenkin katsoa pätemättömäksi, vaikka se olisi tehty. Näin voi tapahtua, jos sopimus todetaan pätemättömäksi, mikä tarkoittaa, että yksi tai useampi osapuoli ei ole saanut tehdä sopimusta laillisesti. Jos sopimus on pätemätön, tuomioistuin voi mitätöidä tai kumota sen.
Miten sopimus syntyy Oikeustoimilain mukaan?
Sopimus syntyy, kun tarjous tehdään ja tarjous hyväksytään. Hyväksymisen on oltava tarjouksen mukainen ja se on tehtävä ajoissa.
Onko tarjous määrämuotoinen oikeustoimi?
Onko tarjous määrämuotoinen oikeustoimi?
Tarjous on yksipuolinen oikeustoimi, joka ei vaadi määrämuotoista muotoa. Tarjouksessa voi olla sopimusehtoja, mutta ne ovat vapaaehtoisia. Vastaavasti tarjous voidaan hylätä tai sitä voidaan muuttaa ilman, että siitä aiheutuu määrämuotoisia seuraamuksia.
Onko avioliitto määrämuotoinen oikeustoimi?
Nimenomaisesti avioliiton solmiminen ei ole määrämuotoinen oikeustoimi, sillä 18-vuotiaat ja täysivaltaiset voivat solmia avioliiton ilman viranomaisen myötävaikutusta. Tämän lisäksi avioliitto voidaan solmia myös viranomaisen myötävaikutuksella. Myötävaikutuksella tarkoitetaan tässä tapauksessa sitä, että viranomaiset tutkivat avioliiton yleiset edellytykset ja mahdolliset avioesteet.
Mikä on Konkludenttinen sopimus?
Konkludenttinen sopimus tarkoittaa sopimusta, joka on tehty hiljaisesti, ilman nimenomaista tahtoa sitoutua siihen. Sopimus syntyy, kun osapuolet ovat käyttäytyneet tietyllä tavalla, joka on pääteltävissä sitoutumisesta sopimukseen. Konkludenttinen sopimus on yleensä voimassa, jos sen ehdot täyttyvät.
Milloin määräaikainen vuokrasopimus muuttuu toistaiseksi voimassaolevaksi?
Määräaikainen vuokrasopimus muuttuu toistaiseksi voimassaolevaksi, kun sen solmii toistuvasti enintään 3kk pituisia vuokrasopimuksia saman vuokralaisen kanssa yli kaksi kertaa.
Milloin vuokrasopimus irtisanotaan?
Vuokrasopimus irtisanotaan, kun vuokralainen irtisanoo sopimuksen. Vuokralainen voi irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen milloin tahansa. Vuokralaisen irtisanomisaika on yksi kuukausi. Aika lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on suoritettu, ellei toisin sovita.
Milloin oikeustoimi on vapaamuotoinen?
Vapaamuotoinen oikeustoimi on oikeustoimi, joka ei vaadi tiettyä muotoa tai menettelyä. Se tarkoittaa, että kauppa on pätevä huolimatta siitä, onko se tehty suullisesti vai kirjallisesti. Vapaamuotoinen oikeustoimi on yleensä hyvin joustava ja mukava tapa tehdä kauppaa, koska se ei vaadi tiettyä menettelyä tai muotoa.
Miten suullisen sopimuksen voi todistaa riitatilanteessa?
Suullisen sopimuksen voi todistaa riitatilanteessa esittämällä todistajat, jotka ovat olleet paikalla, kun sopimusta on solmittu. Toimiva todistaja pystyy kertomaan sopimuksen sisällöstä seikkaperäisesti. Sopimusta voidaan myös todistaa esittämällä sopimuksen sisältöön liittyviä dokumentteja.
Mitä tarkoittaa sopimusvapaus?
Sopimusvapaus tarkoittaa mahdollisuutta tehdä sopimuksia vapaiden ja tasavertaisten osapuolten kesken. Sopimuksen vapaus tarkoittaa myös sitä, että sopimuksen osapuolet voivat sopia sopimuksen sisällöstä ja muodosta vapaasti keskenään. Sopimusvapaus johtaa myös periaatteeseen, jonka mukaan osapuolten välinen sopimus on ensisijainen oikeuslähde heidän oikeussuhdettaan tarkasteltaessa.
Mitä tarkoittaa vastikkeellinen oikeustoimi?
Vastikkeellinen oikeustoimi on oikeustoimi, jossa molemmat osapuolet ovat sitoutuneet tiettyyn toimintaan tai tavaraan. Vastikkeellinen oikeustoimi voidaan määrittää myös sopimukseksi, jossa molemmat osapuolet ovat sitoutuneet tiettyihin velvollisuuksiin.