Espanjan siirtomaat ovat maat, joilla on ollut espanjalainen hallitus. Ne ovat olleet osa Espanjaa vuodesta 1492 lähtien, jolloin Kristoffer Kolumbus saapui Amerikkaan. Espanjan siirtomaat sijaitsevat pääasiassa Amerikassa, mutta myös Afrikassa, Aasiassa ja Oseaniassa. Ne ovat olleet osa Espanjaa vuodesta 1492 lähtien, jolloin Kristoffer Kolumbus saapui Amerikkaan.
Usein kysyttyjä kysymyksiä aiheesta espanjan siirtomaat
Mitä haittaa siirtomaa ajasta oli Siirtomaille?
Siirtomaakausi aiheutti afrikkalaisille kulttuureille monia ongelmia, kuten maantieteellistä hajanaisuutta sekä poliittista ja taloudellista alistamista. Lisäksi Afrikan maiden riistoa ja hyväksikäyttöä perusteltiin usein ”valkoisen miehen taakaksi”.
Mitä tapahtui Espanjassa vuonna 1492?
Vuonna 1492 katoliset hallitsijat Ferdinand ja Isabella valloittivat Espanjan viimeisen islamilaisen valtion, Granadan kuningaskunnan. Tämä merkitsi reconquistan, vuosisatoja kestäneen prosessin, jossa Espanja valloitettiin takaisin muslimeilta, päättymistä. Kun Granada oli kristityn vallan alla, koko maa oli nyt yhtenäinen ensimmäistä kertaa sitten 800-luvun.
Milloin oli siirtomaavalta?
Siirtomaavalta oli 1800-luvun lopulla, kun eurooppalaiset valtiot kilpailivat siitä, kenellä oli eniten siirtomaita. Jokainen valtio halusi olla imperiumi eli suuri ja mahtava valtio, jolla on siirtomaita. Vuosina 1870 – 1914 eurooppalaiset valloittivat niin paljon uusia alueita, että aikaa on kutsuttu imperialismin aikakaudeksi.
Millä mailla oli eniten siirtomaita?
Isolla-Britannialla ja Ranskalla oli eniten siirtomaita. Heidän maitaan levisivät kolonialismin mukana kaikkialle maailmaan. Saksa nousi suurvallaksi valloittaessaan myös paljon siirtomaita. Imperialismi aiheutti riitoja Euroopan valtioiden välille. Esimerkiksi Ranska halusi valloittaa koko Pohjois-Afrikan itä-länsi-suunnassa.
Onko nykyään siirtomaita?
Suomella ei tosiaan ole ollut siirtomaita, mutta suomalaiset olivat pystyttämässä tai ylläpitämässä siirtomaavaltaa toisen valtion, etenkin Venäjän ja Ruotsin, palveluksessa. Nykyään siirtomaita ei ole olemassa.
Onko Suomella ollut siirtomaita?
Suomella ei ole ollut omia siirtomaita, mutta suomalaiset ovat osallistuneet kolonialistisiin toimiin. Uusi kokoomateos tarkastelee suomalaisten koloniaalista osallisuutta merten takana sekä kulttuurista kolonialismia kotimaassa 1800-luvun lopulla ja 1900-luvulla.
Mitä tapahtui Espanjassa ennen toista maailmansotaa?
Sisällissodan alettua Espanja jaetaan kahtia: kansallismieliset, jotka tukevat Espanjan yhtenäisyyttä ja monarkiaa, sekä republikaanit, jotka haluavat Espanjan tasavaltaa. Kansallismieliset voittavat sisällissodan, joka johtaa kenraali Francisco Francon diktatuuriin. Diktatuurin aikana Espanja on eristetty muusta maailmasta ja kansa kärsii suuria taloudellisia vaikeuksia.
Kuka löysi Espanjan?
Espanjan löysi kuningas Ferdinand II vuonna 1492. Hän oli Espanjan ensimmäinen kuningas ja perusti maan kuninkaan- domin. Kuningas Ferdinand II oli myös katolinen kuningas, joka uskotti Jumalaan ja kristinuskoon. Hän uskoi, että Espanja oli katolisen kirkon valtakunta, ja hän aloitti Espanjan katolisen kirkon perustamisen.
Kuka on Espanjan kuningas?
Espanjan kuningas on Felipe VI. Hän on edellisen kuninkaan Juan Carlos I:n ja kuningatar Sofían kolmas lapsi. Felipe on nimetty Espanjan ensimmäisen Bourbon-sukuisen kuninkaan Filip V:n mukaan. Hän on ollut kuningas vuodesta 2014 lähtien.
Oliko Suomella siirtomaa?
Suomella ei koskaan ollut siirtomaita, mutta ajatus niistä ei ollut vieras. Suomalainen yliopistoväki tavoitteli 1920-luvulla Ambomaata Suomelle siirtomaaksi. Siirtomaiden itsenäistyminen tapahtui useassa vaiheessa. Ensimmäiset siirtomaiden itsenäisyydet tapahtuivat jo 1800-luvulla, ja loput seurasivat toisen maailmansodan jälkeen. Ajatus siirtomaista oli kuitenkin vielä elossa 1970-luvulla, jolloin Suomi tavoitteli Namibiaa itselleen siirtomaana. Tämä pyrkimys päättyi kuitenkin epäonnistumiseen.
Mistä syistä siirtomaavalta päättyi?
Aasian ja Afrikan siirtomaiden itsenäistyminen alkoi pääosin toisen maailmansodan jälkeen ja huipentui 1950–1960-luvuilla. Siirtomaavallan päätyttyä maat itsenäistyivät nopeasti, usein väkivaltaisesti, ja johtivat konflikteihin ja sotilasjoukkojen välisiin taisteluihin.
Miten eurooppalainen siirtomaavalta muodostui?
Eurooppalaiset alkoivat perustaa kauppapaikkoja Afrikan rannikolle 1500-luvulla. Näistä kauppapaikoista kehittyi myöhemmin siirtokuntia ja lopulta siirtomaita. Kilpailu Afrikasta johti Euroopan suurvaltojen väliseen sotaan. Miten Euroopan siirtomaavalta syntyi?
Miksi Etiopia ei ollut siirtomaa?
Etiopia vastusti vuosikausia Italian vaikutusvaltaa alueellaan, ja vuonna 1936 se saikin varmistettua itsenäisyytensä. Historioitsijat kiistelevät edelleen siitä, lasketaanko Italian-kausi siirtomaa-ajaksi vai miehitykseksi. Etiopia ei kuitenkaan ollut siirtomaa, vaan se oli itsenäinen valtio, joka pysyi vahvana vaikka Italian miehittäjät yrittivät alistaa sen.
Miksi siirtomaat itsenäistyivät?
Siirtokunnat itsenäistyivät monista eri syistä. Joissakin tapauksissa, kuten Yhdysvalloissa, siirtolaiset taistelivat itsenäisyytensä puolesta ja voittivat sen siirtomaavallasta. Toisissa tapauksissa siirtomaavalta on saattanut vetäytyä siirtomaasta, kuten tapahtui monien Afrikan ja Aasian siirtomaiden kohdalla toisen maailmansodan jälkeen. Joskus, kuten Latinalaisen Amerikan siirtomaiden tapauksessa, siirtomaavalta on saattanut myöntää siirtomaalle itsenäisyyden.
Miten imperialismin aika näkyy nykypäivänä?
Imperialismin aika näkyy nykypäivänä Afrikassa vieläkin samankaltaisena talouden rakenteena ja yhteiskuntana kuin imperialismin aikana. Afrikasta viedään ulkomaille raaka-aineita ja jalostamattomia maataloustuotteita, kuten kahvipapuja. Suuret monikansalliset yhtiöt maksavat niistä vain vähän viljelijöille.
Oliko Ruotsilla siirtomaita?
Ruotsilla oli siirtomaita 1600- ja 1700-luvuilla. Merentakaiset alueet, joita Ruotsi piti siirtomainaan ja hallussaan, ovat nykyisin Ruotsin kuningaskunnan ulkopuolella.
Oliko Saksalla siirtomaita?
Kyllä, Saksalla oli siirtomaita ennen ensimmäistä maailmansotaa. Niitä olivat Saksan Itä-Afrikka, Saksan Uusi-Guinea, Saksan Samoa ja Togoland. Saksa menetti kuitenkin kaikki siirtomaistaan sodan jälkeisen Versaillesin sopimuksen seurauksena.
Milloin Espanjassa on lämpimintä?
Espanjassa on lämpimintä elokuussa, jolloin keskilämpötila on 22,9 asteen keskiarvolla. Tammikuu on kylmin kuukausi 9,4 asteen keskiarvolla.
Mikä on Espanjan virallinen kieli?
Espanjan virallinen kieli on espanja. Espanja on yksi maailman neljästä puhutuimmasta kielestä kiinan, englannin ja hindin ohella ja lisäksi yksi YK:n kuudesta virallisesta kielestä. Espanjaa puhuu äidinkielenään arviolta yhteensä noin 534 miljoonaa ihmistä, mikä tekee siitä maailman 4. puhutuimman kielen.
Mihin Espanjan talous perustuu?
Espanjan talous perustuu pääasiassa maan teollisuuteen ja luonnonvaroihin. Maan merkittävimmät teollisuudenalat ovat tekstiilit ja jalkineet, elintarvikkeet, metallit, kemikaalit, laivat, autot, koneet, työkalut sekä turismi. Maan merkittävimmät luonnonvarat ovat kivihiili, rautamalmi, uraani, ligniitti, elohopea, lyijy, sinkki ja kupari.
Miten siirtomaita kohdeltiin?
Siirtomaat kohdeltiin usein väkivaltaisesti ja epäreilusti. Eurooppalaiset vallanpitäjät käyttivät siirtomaita hyväkseen hyödyntäen niiden luonnonvaroja ja ihmisvoimaa. Siirtomaa-asukkaat joutuivat usein kurjuuden ja köyhyyden kohteiksi, ja heidän oikeuksiaan rikottiin jatkuvasti. Eurooppalaiset eivät kunnioittaneet siirtomaa-asukkaiden kulttuureja, arvoja tai mielipiteitä, vaan pyrkivät sivistämään heitä ”oikean” elämäntavan mukaan. Tämä aiheutti runsaasti konflikteja ja johti usein väkivaltaan.
Mikä oli siirto kunta?
Siirtokunta oli käytännössä kansanryhmä, joka asetti itsensä toiseen maahan. Siirtokuntaa voi perustaa erilaisista syistä, kuten taloudellisista tai sotilaallisista syistä. Antiikin aikana oli tavallista, että Välimeren alueella asuneet kansat perustivat siirtokuntia toisiin maihin.
Milloin imperialismi loppui?
1900-luvun alussa tapahtui useita suuria muutoksia, jotka vaikuttivat myös imperialismiin. Ensimmäinen ja tärkein niistä oli ensimmäinen maailmansota, joka päättyi vuonna 1918. Sodan jälkeen monet imperiumit hajosivat, ja uusia valtioita syntyi. Toinen tärkeä muutos oli kolonialismin vastainen liike, joka sai aikaan useita itsenäistymisiä. 1960-luvulta lähtien useat maat ovat luopuneet viimeisistäkin alueistaan, ja imperialismi on nykyään melkein olematon.
Miksi Afrikka valloitettiin?
Afrikka valloitettiin, koska se oli maailman rikkain maa. Maa oli täynnä kultaa, hopeaa ja muita arvokkaita mineraaleja. Lisäksi Afrikasta oli tullut tärkeä tekstiili-, puuvilla- ja nahkakauppaan keskittyneen alueen kilpailija. Afrikka oli myös tärkeä sotilastukikohta, koska se sijaiti Euroopan ja Aasian välillä.
Miksi Afrikka vallattiin?
1800-luvun lopulla Euroopan suurvallat kilpailivat Afrikan hallinnasta. Eurooppalaiset olivat valloittaneet koko mantereen 1900-luvun alkuun mennessä. Siirtomaavallan aikana afrikkalaisia kohdeltiin huonosti. Eurooppalaiset vetivät valtioiden rajat afrikkalaisista piittaamatta.
Onko Ranska siirtomaa?
Ranskan siirtomaat olivat Euroopan ulkopuolisia alueita, jotka olivat Ranskan hallinnassa 1600-luvulta 1960-luvun alkupuolelle. 1800- ja 1900-luvuilla Ranskalla oli siirtomaita toiseksi eniten Brittiläinen imperiumin jälkeen. Ranskan siirtomaat käsittivät laajimmillaan 13 miljoonaa neliökilometriä. Ranska ei ole enää siirtomaita 1960-luvun jälkeen, mutta se oli yksi maailman suurimmista siirtomaavaltioista vielä muutama vuosikymmen sitten.
Onko Australia Englannin siirtomaa?
Englanti otti haltuunsa Australiaan 1788 ja perusti siellä vankisiirtolan. Ranskalainen retkikunta julisti Australian länsirannikon kuuluvan Ranskalle, mutta Ranska ei perustanut siirtokuntia. 1790-luvulla Australiaan tuli brittiläisiä uudisasukkaita.
Mitä imperialismi on?
Imperialismi on valtion pyrkimys laajentaa omaa maa-aluettaan tai taloudellista vaikutusvaltaansa. Aluelaajennukset tapahtuvat tyypillisesti sotilaallisin keinoin ja muiden valtioiden kustannuksella, mutta taloudellinen ja poliittinen vallankäyttö voivat saada myös hienovaraisempia muotoja.
Miten Iso-britannia hallitsi Siirtomaitaan?
Brittiläinen imperiumi hallitsi monia siirtomaitaan epäsuorasti paikallisten hallitsijoiden kautta, joille myönnettiin jonkinasteinen autonomia. Esimerkiksi Intiassa britit tunnustivat ruhtinaiden vallan, Afrikassa he tekivät yhteistyötä päälliköiden kanssa ja Malesiassa he olivat tekemisissä sulttaanien kanssa. Tarvittaessa britit nimittivät nämä hallitsijat itse. Tämän järjestelmän ansiosta britit pystyivät pitämään siirtokunnissaan suhteellisen pienen määrän joukkoja ja hankkimaan resursseja ja työvoimaa ilman, että heidän olisi tarvinnut suoraan hallita kansaa.
Mistä Espanja on tunnettu?
Espanja on maailmanlaajuisesti tunnettu viinimaana. Torresin viinit, cava sekä Andalusian sherry ovat maita, joista espanjalaiset ovat ylpeitä ja jotka ovat tunnettuja ympäri maailmaa. Jerez de la Fronterasta kotoisin oleva sherry on osa espanjalaista viinikulttuuria, ja se on saanut paljon huomiota viime vuosina. Espanja on myös maan tasolla tunnettu viinimaana, ja siellä on useita alueita, joista on tullut kuuluisia viinien valmistajina. Riojan alue on yksi näistä alueista, ja se on tunnettu erityisesti punaisista viineistään.
Missä käydä Espanjassa?
Espanja on täynnä nähtävyyksiä, joista jokainen kävijä voi löytää mieleisensä. Sagrada Família, Barcelona on yksi suosituimmista nähtävyyksistä, ja sen 4,5 miljoonaa kävijää vuodessa tekevät siitä maan suosituimman nähtävyyden. Madridin Museo Reina Sofía on myös suosittu matkailukohde, ja se kerää vuosittain 3,8 miljoonaa kävijää. Barcelonaan kuuluva Park Güell on myös suosittu nähtävyys, ja se on vuosittain saanut 3 miljoonaa kävijää. Madridin Museo del Prado on myös suosittu nähtävyys, ja se on vuosittain saanut 2,8 miljoonaa kävijää. Granadan Alhambra on myös suosittu nähtävyys, ja se on vuosittain saanut 2,7 miljoonaa kävijää.
Miten intialaiset hyötyivät brittien siirtomaa hallinnosta?
Intialaiset hyötyivät Britannian hallinnosta monin tavoin. Ensinnäkin britit toivat alueelle rauhaa ja vakautta vuosisatojen sotien ja konfliktien jälkeen. Toiseksi he toivat maahan uutta teknologiaa ja uusia ideoita, jotka auttoivat modernisoimaan maata. Kolmanneksi he rakensivat tie- ja rautatieverkoston ja muun infrastruktuurin, joka paransi huomattavasti kuljetuksia ja viestintää. Britannian hallinto auttoi myös vauhdittamaan talouskasvua ja kehitystä, mikä teki Intiasta yhden maailman johtavista talouksista.
Miksi eurooppalaiset kiinnostuivat Kiinasta?
Eurooppalaiset olivat kiinnostuneita Kiinasta, koska siellä oli laajat markkinat erilaisille tavaroille ja mahdollisuus myydä tuotteitaan kiinalaisille. Kiinan hallitus ei kuitenkaan halunnut avata satamiaan tai rajojaan ulkomaankaupalle, mikä johti useisiin sotiin Kiinan ja Euroopan maiden, erityisesti Ison-Britannian, välillä.
Mikä on Espanjan lippu?
Espanjan lippu on kolmivärinen lippu, jossa on punaisia, keltaisia ja punaisia poikittaisia suorakaidetta. Lipussa on myös Espanjan vaakuna vasemmassa reunassa. Lippu on otettu käyttöön 19. joulukuuta 1981.
Mikä on Espanjan pääkaupunki?
Espanjan pääkaupunki on Madrid. Madrid sijaitsee Espanjan keskiosassa 655 metrin korkeudessa. Madrid on myös ympäröivän Madridin itsehallinnollisen maakunnan pääkaupunki. Alue on ollut asutettu esihistoriallisista ajoista lähtien. Parlamentti kokoontui siellä ensimmäistä kertaa vuonna 1329.
Mitä vaikutuksia Imperialismilla oli Siirtomaihin?
Imperialismi vaikutti siirtomaisiin monin tavoin. Heimot joutuivat samaan siirtomaahan, ja joidenkin heimojen alue kuului useampaan siirtomaahan. Tilannetta pahensi se, että jotkut heimot liittoutuivat eurooppalaisten kanssa ja alistivat toisia heimoja. Tästä aiheutui monia ongelmia, kun siirtomaat itsenäistyivät 1900-luvun puolivälin jälkeen.
Mitä on siirtomaat?
Siirtomaa on jonkin valtion hallinnassa oleva, mutta sen rajojen ulkopuolinen (usein merentakainen) alue, jonka väestö koostuu emämaasta muuttaneista ja alkuperäisväestöstä.
Miksi siirtomaavalta purkautui toisen maailmansodan jälkeen?
Toisen maailmansodan jälkeen monet siirtomaavallat heikkenivät ja joutuivat luopumaan siirtomaistaan. Yhdysvalloista ja Neuvostoliitosta tuli kaksi supervaltaa, ja kummallakin oli erilaiset käsitykset siitä, miten maailmaa tulisi hallita. Neuvostoliitto halusi levittää kommunismia ympäri maailmaa, ja Yhdysvallat halusi estää kommunismin leviämisen. Tämä johti kahden supervallan ja niiden liittolaisten väliseen kilpailuun, joka johti kylmään sotaan.
Miksi siirtomaita hankittiin?
Siirtomaiden hankkimiseen on monia muitakin kuin pelkästään taloudellisia syitä. Joissakin tapauksissa siirtomaat hankittiin keinona lisätä maan arvovaltaa ja valtaa. Toisissa tapauksissa siirtomaat hankittiin yksinkertaisesti siksi, että haluttiin estää toista maata valtaamasta niitä.