Empiirinen tarkoittaa kokemukseen perustuvaa. Empirismi on filosofinen ja psykologinen lähestymistapa, jonka mukaan kaikki tieto perustuu kokemukseen. Empiirinen tutkimus on tieteellinen tutkimusmenetelmä, jossa tutkittavaa ilmiötä tarkastellaan käytännön kokemuksen kautta.
Usein kysyttyjä kysymyksiä aiheesta empiirinen tarkoittaa
Mitä empiirinen tarkoittaa?
Empiirinen tarkoittaa havaintoihin ja kokemukseen perustuvaa. Empiirisessä tutkimuksessa havainnot maailmasta tehdään tutkimusaineiston välityksellä. Havaintojen ja kokemusten perusteella voidaan päätellä tietyistä asioista ja tulkita maailman tapahtumia.
Mitä on Empirismi?
Empirismi tarkoittaa tieteenfilosofista suuntausta, jossa tiedon katsotaan perustuvan havaintoihin ja kokemukseen. Empirismilla pyritään selittämään ja ymmärtämään ilmiöt havaintojen ja kokemusten avulla. Empirismi on yksi tieteenfilosofian pääsuuntauksista, ja se on ollut merkittävässä asemassa tieteen kehityksessä.
Onko psykologia empiirinen tiede?
Psykologia on empiirinen tiede, joka tutkii ihmisen käyttäytymistä ja psyykkisiä prosesseja. Psykologia pyrkii selittämään ihmisen käyttäytymistä ja psyykkisiä prosesseja objektiivisilla ja määriteltyillä menetelmillä. Psykologia on luonnontieteellinen tieteenala, joka käyttää tieteellisiä menetelmiä ihmisen käyttäytymisen ja psyykkisten prosessejen tutkimiseen.
Kuka keksi empirismin?
John Locke keksi empirismin. Hän katsoi, että ihmisen mieli on syntyessään tabula rasa eli tyhjä taulu, johon kokemukset jättävät merkkinsä.
Mikä on empiirinen tutkimus?
Empiirinen tutkimus on tutkimustyyppi, jossa tutkimusperustana on kokemus tutkimuskohteesta. Tutkimuksen tavoitteena on saada tietoa tutkittavasta kohteesta, ja tutkimustulokset saadaan tekemällä konkreettisia havaintoja tutkimuskohteesta. Empiirisen tutkimuksen tulokset voidaan analysoida ja mittaamalla, ja ne voidaan käyttää apuna esimerkiksi päätöksenteossa tai uusien teorioiden kehittämisessä.
Mikä on aineisto?
Aineisto on materiaali, josta tutkija etsii tietoa tutkimuskysymyksiinsä. Aineisto voi olla tutkijan itsensä keräämä tai valmis aineisto, jota tutkija hyödyntää (esimerkiksi tilastot). Tutkimusaineisto voi olla määrällinen (kvantitatiivinen) tai laadullinen (kvalitatiivinen), tai molempia.
Missä Empirismi syntyi?
Empirismi syntyi Yhdysvalloissa pragmatismin sekä Charles Darwinin evoluutioteorian innoittamana. Ensimmäiset empirismin edustajat olivat Charles Peirce, William James ja John Dewey.
Mitä on Positivismi?
Positivismi on varsinaisesti 1800-luvulla syntynyt filosofinen suuntaus, jonka mukaan todellista tietoa on vain tieteellinen tieto, jollaista voidaan synnyttää ainoastaan päätymällä positiiviseen lopputulokseen tieteellisten teorioiden pätevyydestä tiukkaa tieteellistä menetelmää hyödyntämällä. Positivismin mukaan tieteen tulisi pyrkiä luomaan mahdollisimman objektiivisen kuvan todellisuudesta, ja subjektiiviset näkemykset ja arvostelut tulisi jättää pois tieteellisestä tutkimuksesta.
Mitä on Rationalismi?
Rationalismi on laaja-alaista tieteenfilosofista suuntausta, joka korostaa tiedon ja totuuden muodostamista järjen avulla. Tieto tavoitetaan rationalismissa järkeilyn, päättelyn ja logiikan avulla, ei aistihavaintojen tai kokemuksen kautta. Rationalismin mukaan järki on ainoa luotettava totuuden lähde, ja sillä on mahdollista saada tietoa myös sellaisista asioista, jotka ovat aistihavaintojen ulottumattomissa. Rationalismi on yksi tieteenfilosofian pääsuuntauksista, ja se on vaikuttanut merkittävästi tieteen kehitykseen.
Mihin tieteenalaan psykologia kuuluu?
Psykologia kuuluu laajaan tieteenalaan, jonka tutkimuksen kohteiksi katsotaan yleisesti kuuluvan ihmisen mieli ja käyttäytyminen. Psykologia on kuitenkin myös osa laajempaa tieteenalaa, joka käsittelee ihmisen käyttäytymistä ja mielenterveyttä.
Mihin psykologiaa sovelletaan?
Psykologiaa voidaan soveltaa melkein mihin tahansa alueeseen, jossa ihmiset ovat mukana. Se auttaa ymmärtämään ihmisten käyttäytymistä ja sitä, miksi he tekevät mitä tekevät. Psykologiaa hyödynnetään esimerkiksi lääketieteessä, opetuksessa, liiketoiminnassa, sosiaalihuollossa ja julkisessa hallinnossa.
Mihin tieto perustuu?
Empirismi on tieto-opillinen näkemys, jonka mukaan tieto perustuu havaintoon tai kokemukseen. Tieto a posteriori (jälkeenpäin): tietoa on vasta havainnon jälkeen. Empirismi yleistyi 1600-luvulta lähtien, yhtä aikaa luonnontieteiden kehityksen kanssa.
Mitä on looginen empirismi?
Looginen empirismi on filosofian suuntaus, jonka mukaan todellisuutta koskevan tiedon tulee perustua kokemukseen ja havaintoihin. Loogisen empirismin pääväite on, että ei ole olemassa synteettisiä apriorisia totuuksia. Looginen empirismi perustuu siihen, että kaikki tieto on peräisin havainnoista, ja että kaikki havainnot ovat loogisesti yhteydessä toisiinsa. Looginen empirismi on yksi filosofian suuntauksista, ja se on vaikuttanut merkittävästi tieteen kehitykseen.
Mitä on filosofia?
Filosofia on noin 600-400 eaa. välisenä aikana antiikin Kreikassa syntynyt ajatteluperinne ja oppiala, joka pyrkii tutkimaan muun muassa todellisuuden luonnetta, tiedon yleisiä ehtoja, kauneuden ja arvojen olemassaoloa, hyvän yhteiskunnan ehtoja, ihmisenä olemisen luonnetta sekä näihin kytkeytyviä yleisiä aiheita.
Miten analysoida aineistoa?
Aineiston analysointi tarkoittaa sen tarkastelua ja tulkitsemista teorian ja oman ajattelun avulla. Analyysin tavoitteena on lisätä aineiston informaatioarvoa. Analyysin apuna käytetään niitä malleja, joita aiemmin tehty tutkimus ja menetelmäoppaat tarjoavat.
Miten tietoa tuotetaan?
Tietoa tuotetaan eri tavoin riippuen siitä, mitä tietoa halutaan saada. Yksi tapa on pitkittäistutkimus, jossa tutkitaan samaa asiaa useiden vuosien ajan. Toinen tapa on poikittaistutkimus, jossa tutkitaan useita eri asioita yhtä aikaa. Survey-tutkimus on tutkimus, jossa kyselyyn vastataan useiden ihmisten kanssa. Tapaustutkimus on tutkimus, jossa tutkitaan yksittäistä tapausta. Toimintatutkimus on tutkimus, jossa tutkitaan ihmisten toimintaa. Kokeellinen tutkimus on tutkimus, jossa tutkitaan eri asioita eri tavoin. Vertaileva tutkimus on tutkimus, jossa tutkitaan eri asioita toisiinsa nähden. Etnografinen tutkimus on tutkimus, jossa tutkitaan ihmisten kulttuuria.
Mikä on tyypillisin tapa analysoida laadullista aineistoa?
Luokittelu ja teemoittelu ovat tyypillisiä tapoja analysoida laadullista aineistoa. Niiden avulla voi selvittää, mitkä asiat ovat tärkeitä ja mitkä eivät, sekä luoda yleiskuvan siitä, mitä aineistossa on.
Mitä on Tietoteoria?
Tietoteoria on filosofian osa, jossa tutkitaan käsitteellisin, filosofisin menetelmin tietoa, tiedon mahdollisuutta, luonnetta, alkuperää ja rajoja sekä käsitysten tai teorioiden oikeutusta yleensä. Tietoteoriaa tutkitaan erityisesti siksi, että se auttaa ymmärtämään, mitä tieto on, miten se syntyy ja miten sitä voidaan käyttää hyväksi.
Mitä on psyykkinen toiminta?
Psyykkinen toiminta koostuu kognitiivisista toiminnoista, emootioista ja motivaatiosta. Näistä käytetään yhteisnimistystä psyyke. Psyyke-käsitettä käytettäessä korostetaan (kartesiolaisittain) mielen ja ruumiin (sooman) erillisyyttä.
Miten psykologiaa tutkitaan?
Psykologia tutkitaan käyttäytymisen ja aivojen toiminnan kautta. Tutkimukset ovat sekä yksilö- että ryhmätasolla. Psykologiassa käytetään myös laajoja kansallisia ja kansainvälisiä tutkimuksia.
Mihin tarvitaan psykologiaa?
Psykologia on tieteenala, joka tutkii ihmisen käyttäytymistä sekä ihmisen mielen ja aivojen toimintaa. Psykologiaa tarvitaan niin asiakas- ja potilastyössä kuin muissakin asiantuntijatehtävissä, kuten esimiestyössä, suunnittelussa ja kehittämisessä. Psykologian tutkimustietoa tarvitaan myös yhteiskunnallisessa päätöksenteossa.
Mitä on Fatalistinen?
Fatalismi on uskoa, että ihmisen tahto ja toiminta sekä tapahtumat ovat sidottuja ennalta määrättyyn kohtaloon tai jonkin jumalallisen voiman vaikutukseen. Fatalistinen ajattelu on yleisimmin länsimaissa esiintyvä uskomus, ja se on yksi maailman vanhimmista uskomuksista. Fatalismilla on pitkät perinteet sekä länsimaisessa kulttuurissa että muissa kulttuureissa ympäri maailman.
Millä tavoin Immanuel Kant yhdisti empirismin ja rationalismin?
Immanuel Kant yhdisti empirismin ja rationalismin siten, että hän otti molemmat näkökulmat huomioon. Hän katsoi, että empirismi on tärkeää, koska se tarjoaa tietoa siitä, mitä maailmassa tapahtuu, mutta rationalismi on tärkeää, koska se tarjoaa tietoa siitä, miksi asiat ovat niin kuin ovat. Kant uskoi, että molemmat näkökulmat olivat tärkeitä, ja hän yhdisti ne siten, että hän otti molemmat huomioon.
Miten Rationalisti hankkii tietoa?
Rationalisti hankkii tietoa järkeisajattelulla ja harkinnalla. He uskovat, että järki on ensisijainen tietolähde, ja että kokemus, dogmat ja uskomukset ovat toissijaisia. Rationalistit uskovat myös, että järkeisajattelu on tärkeämpi tietolähde kuin kokemus, koska se voi auttaa meitä ymmärtämään asioita, joita meidän ei ole mahdollista kokea.
Mitä tarkoittaa saturaatio tutkimuksessa?
Käytännössä saturaatio tarkoittaa sitä, että uudet tapaukset eivät enää tuo tutkimukseen uutta tietoa, vaan aineisto alkaa toistaa itseään. Tämä tarkoittaa sitä, että tutkimukseen tarvittava aineisto on kerätty ja että uusien tapausten tutkiminen ei enää tuo mielekästä tietoa tutkittavasta kysymyksestä.
Mitä erilaisia tutkimusmenetelmiä on?
Tutkimusmenetelmiä on erilaisia, ja ne voidaan luokitella laadullisiin ja määrällisiin menetelmiin. Kvalitatiiviset menetelmät koskevat tutkimuksen laatua, kun taas kvantitatiiviset menetelmät koskevat tutkimuksen määrää.
Mikä on kvalitatiivinen tutkimus?
Kvalitatiivinen tutkimus on tutkimuksen menetelmä, jonka tarkoituksena on ymmärtää kohteen laatua, ominaisuuksia ja merkityksiä kokonaisvaltaisesti. Kvalitatiivisen tutkimuksen avulla pyritään saamaan syvällisempää tietoa tutkittavasta aiheesta tai kohteesta. Kvalitatiivisessa tutkimuksessa käytetään usein havainnointiin, haastatteluihin ja keskusteluihin perustuvia menetelmiä.
Miksi teemahaastattelu?
Teemahaastattelun suosio perustuu esimerkiksi siihen, että vastaamisen vapaus antaa oikeuden haastateltavien puheelle. Lisäksi teemoihin kohdistunutta haastattelua on suhteellisen helppoa ryhtyä analysoimaan teemoittain. Teemahaastattelu sopii hyvin esimerkiksi tutkimusprojekteihin, joissa tavoitteena on selvittää ihmisten mielipiteitä tietyistä aiheista. Haastattelujen avulla voidaan saada laaja ja monipuolinen näkemys haastattelujen kohteena olevasta aiheesta.
Mikä on tapaustutkimus?
Tapaustutkimuksena voidaan tarkoittaa tutkimusta, jossa tarkoituksena on tutkia yksityiskohtaisesti yksi tai useampi tapaus. Tapaustutkimuksen avulla pyritään saamaan syvempi ja laajempi käsitys tutkittavasta ilmiöstä tai kohteesta. Tapaustutkimuksessa keskitytään usein yhden tietyn kohteen tai ilmiön tutkimiseen, ja tutkimus voidaan suorittaa esimerkiksi haastattelemalla tiettyä ryhmää ihmisiä tai tarkastelemalla yksittäisiä tapauksia. Tapaustutkimuksen avulla saadaan usein hyvin yksityiskohtaista tietoa tutkittavasta kohteesta.
Mitä on metodologia?
Metodologia on tieteenfilosofian osa-alue, joka tutkii tieteellistä menetelmää. Metodologia sisältää ne tavat ja keinot, joilla tieteellistä tietoa tavoitellaan, hankitaan, muodostetaan ja perustellaan. Metodologian avulla voidaan selvittää, mitkä menetelmät ovat tehokkaimpia tiettyjen tavoitteiden saavuttamiseksi. Metodologia auttaa myös ymmärtämään, miten tieteellinen tieto muodostuu ja miten se perustellaan.
Mitä tarkoittaa induktiivinen tutkimus?
Induktiivinen tutkimus tarkoittaa tutkimusta, joka lähtee liikkeelle aineistosta, kontrastaen sitä teoreettisiin lähtökohtiin. Se on lähtökohtaisesti ikään kuin teoriattomampaa, koska se ei ota teoriaa ensisijaisena lähtökohtana, vaan pikemminkin aineiston ja sen sisältämän informaation. Induktiivisen tutkimuksen tavoitteena on löytää ja kehittää uusia teorioita ja hypoteeseja aineiston pohjalta.
Miten välitä tutkimusmenetelmä?
Tutkimusmenetelmä valitaan sen mukaan, miten tutkimuskysymyksiin vastataan parhaiten. Menetelmän valinnassa lähtökohtana ovat tutkimuskysymykset ja niihin vastaamista varten hankittu aineisto sekä tutkimuksen teoreettinen kehys, ei tieteenala sinällään. Tutkijan on pystyttävä perustelemaan menetelmälliset ratkaisunsa ja valintansa.
Miten laadullisia aineistoja voidaan kerätä?
Laadullisiä aineistoja voidaan kerätä esimerkiksi haastattelujen, kyselyjen, havainnointien, tulosten tai kirjoitelmien avulla.
Mitä on psykologia?
Psykologia on tieteenala, joka tutkii ihmisen käyttäytymistä ja mielen toimintaa sekä selittää inhimillisen toiminnan säännönmukaisuuksia. Psykologia käsittelee myös tunteita, aistihavaintoja, oppimista, ihmissuhteita sekä mielen ja kehon vuorovaikutusta. Psykologia voi auttaa ihmisiä ymmärtämään itseään ja muita paremmin sekä ratkaisemaan ongelmia.
Mikä on tutkimuskysymys?
Uuden tutkimuksen aloittaminen vaatii sen, että on olemassa selkeä tutkimuskysymys. Tutkimuskysymys kertoo, mitä tutkimuksessa tehdään, miten ja mistä näkökulmasta. Tutkimuskysymystä tarkennetaan tarvittaessa lisäkysymyksillä, jotka täsmentävät pääkysymystä ja kertovat samalla tutkimusaiheen rajauksesta.
Mikä on Korrelatiivinen tutkimus?
Korrelatiivinen tutkimus on tutkimustapaa, jolla tutkitaan ilmiöiden välistä yhteyttä. Kun halutaan tietää, onko kahden tapahtuman välillä yhteys sattumaa tieteellisesti, käytetään korrelatiivista tutkimustapaa.
Mikä on tutkimusote?
Tutkimusote on erilaisia lähestymistapoja tutkimuksen suorittamiseen. Esimerkiksi psykologiassa erilaisia tutkimusotteita ovat mm. kokeellinen tutkimus, korrelatiivinen tutkimus, kuvaileva tutkimus, tapaustutkimus ja kenttätutkimus. Tutkimusotteista riippuen tutkimuksia voidaan suorittaa erilaisin menetelmin ja tavoittein. Kokeellisessa tutkimuksessa pyritään löytämään selityksiä ja seurauksia sille, mitä tapahtuu, kun muuttujat muuttuvat. Korrelatiivisessa tutkimuksessa selvitetään, mitkä tekijät vaikuttavat toisiinsa. Kuvailevassa tutkimuksessa kuvataan ilmiötä ja selvitetään, mitkä tekijät vaikuttavat siihen. Tapaustutkimuksessa tutkitaan yksittäinen tapaus ja selvitetään, mitkä tekijät vaikuttavat siihen. Kenttätutkimuksessa tutkitaan ilmiötä luonnollisessa ympäristössä ja selvitetään, mitkä tekijät vaikuttavat siihen.
Mikä on toimintatutkimus?
Toimintatutkimus on tutkimusstrategia, jolla pyritään tutkimaan todellisuutta pyrkien sen muuttamiseen. Se ei siis ole mikään yksittäinen menetelmä. Teoreettis-metodologisena lähestymistapana sitä luonnehtivat toimintaorientaatio, käytäntöorientaatio, muutosorientaatio, prosessiorientaatio sekä osallisuusorientaatio. Toimintatutkimuksen keskeinen lähtökohta on, että tutkimuksen kohteena olevaa todellisuutta tulee tarkastella käytännön toiminnan kontekstissa. Toimintatutkimuksen tavoitteena on kehittää ymmärrystä siitä, miten toiminta tapahtuu ja miten se muuttuu. Toimintatutkimuksella pyritään myös vaikuttamaan siihen, miten toimintaa voidaan kehittää.
Mikä on tieteellinen tutkimus?
Tieteellinen tutkimus on tieteen kriteereiden mukaista tutkimusta, jonka tarkoituksena on tuottaa uutta tietoa. Tieteellisen tutkimuksen keskeiset elementit ovat aineistonkeruu ja analyysi. Aineistonkeruumenetelmät ovat tieteellisesti validoituja ja syvällisiä, ja analyysimenetelmät täyttävät tieteen kriteerit.
Mikä on kvantifiointi?
Kvantifiointi tarkoittaa mittausta tai arviointia numeerisella tasolla. Se voidaan tehdä esimerkiksi asteikolla tai suureilla. Kvantifioinnilla voidaan arvioida esimerkiksi kivun voimakkuutta.
Onko kyselytutkimus laadullinen?
Kyselytutkimus voi olla laadullinen, jos se on tehty oikein. Laadullinen kyselytutkimus on epämuodollisempi tutkimustapa, jolla saadaan syvällistä tietoa vastaajien perimmäisistä perusteluista ja vaikuttimista. Tavoitteena on ymmärtää aihe, asia tai ongelma syvällisesti yksilön näkökulmasta. Kyselytutkimuksella voidaan saada laadullista tietoa, jos kysely on suunniteltu oikein ja kyselyyn vastaavat ovat motivoituneita ja kykeneviä vastaamaan kysymyksiin syvällisesti.
Miten kvantitatiivinen ja kvalitatiivinen tutkimus eroavat toisistaan?
Kvantitatiivinen ja kvalitatiivinen tutkimus eroavat toisistaan suoraviivaisuuden ja sitoutumisen vuoksi. Kvantitatiivisen tutkimuksen suoraviivaisuus tarkoittaa, että tutkijan on ennalta määrätty tutkimusprosessi, jonka mukaan tutkimus tehdään. Kvalitatiivisen tutkimuksen tutkimusprosessi on elävä, sillä tutkija tarkastelee ja tulkitsee aineistoa jatkuvasti tutkimusprosessin aikana. Kvantitatiivisen tutkimuksen tutkimus voidaan tehdä myös kontrolloidusti, jolloin tutkija pyrkii minimoimaan subjektiivisuuden vaikutukset tutkimukseen. Kvalitatiivisen tutkimuksen tutkimus voidaan tehdä myös spontaanisti, jolloin tutkija hyödyntää enemmän hänen omaa subjektiivista näkökulmaansa tutkimukseen.
Mikä on tutkimusstrategia?
Tutkimusstrategia on tutkimuksen toteutuksen suunnitelma, joka määrittää tutkimuksen tavoitteet, keinot ja menetelmät. Tutkimusstrategiaa laadittaessa on tärkeää tunnistaa tutkimuksen kohteen, tarkoituksen ja tavoitteet, jotta voidaan määritellä sopivat keinot ja menetelmät tutkimuksen toteuttamiseksi. Tutkimusstrategiaa laadittaessa on myös tärkeää huomioida tutkimuksen rajoitukset, kuten aika, raha ja saatavilla oleva tieto.
Mikä on tutkimusprojekti?
Tutkimushanke on hanke, joka toteutetaan jonkin asian tutkimiseksi. Jatkotutkimus tai lisätutkimus voi olla tarpeen, jos tutkimusta on jatkettava.
Mikä on kvantitatiivinen tutkimus?
Kvantitatiivinen tutkimus on tieteellinen tutkimusmenetelmä, joka perustuu tietojen kuvaamiseen ja tulkintaan tilastojen ja numeroiden avulla. Tämä lähestymistapa mahdollistaa ilmiön objektiivisen ja järjestelmällisen tutkimuksen. Kvantitatiivista tutkimusta käytetään usein yhteiskunta- ja luonnontieteissä muuttujien välisten kausaalisuhteiden tutkimiseen.
Mikä on tutkimuksen teoreettinen viitekehys?
Teoreettinen viitekehys on näkökulma, josta tutkimusaihetta tarkastellaan. Siihen sisältyy aihetta koskevan aikaisemman kirjallisuuden tarkastelu, keskeisten käsitteiden määrittely sekä tutkimuksessa käytettävän lähestymistavan valinta ja perustelu. Teoreettinen viitekehys tarjoaa rakenteen, jonka avulla ymmärretään, miten tutkimuksen eri osat liittyvät toisiinsa.
Mikä on tutkimusasetelma?
Tutkimusasetelma on tutkimuksen suunnitelma, joka määrittää miten tutkimus tehdään. Se sisältää tutkimuksen tavoitteet, käytettävät menetelmät ja aineistot sekä niiden analysointimenetelmät. Tutkimusasetelma määrittelee myös miten tulokset tulkitaan ja mitä niistä johdetaan.
Mitä tarkoittaa Yleistettävyys?
Yleistettävyys tarkoittaa tutkimuksen tulosten siirtämistä ja soveltamista muihin kohteisiin tai tilanteisiin. Yleistettävyys on tärkeä osa laadullisen tutkimuksen luotettavuutta, koska se osoittaa, miten hyvin tutkimuksen tulokset voidaan siirtää ja soveltaa muissa konteksteissa.
Mitä tarkoitetaan tutkimuksen Objektiivisuudella?
Objektiivisuus tarkoittaa tutkimuksessa sitä, että henkilökohtaisilla mielipiteillä, arvoilla, mieltymyksillä tai toiveajattelulla ei ole vaikutusta tieteellisten väittämien tai teorioiden muodostamiseen eikä hyväksymiseen tai hylkäämiseen. Objektiivisuus on tärkeää, jotta tutkimuksesta saadaan luotettavaa tietoa.
Mitä Tutkimusmetodeja on?
Tietojen ja informaation keräämiseen voidaan käyttää erilaisia tutkimusmenetelmiä. Tutkimusmenetelmän valintaa ohjaa se, millaista tietoa halutaan saada. Menetelmät ovat tutkimuksen toteuttamiseen käytettäviä välineitä, ja ne on valittava huolellisesti ja harkiten.
Yleisiä tutkimusmenetelmiä ovat kyselyt, haastattelut, havainnot ja kokeet. Kullakin menetelmällä on omat vahvuutensa ja heikkoutensa, ja sopivin menetelmä tiettyyn tutkimuskysymykseen riippuu kysymyksen luonteesta ja siitä, millaista tietoa siihen vastaamiseksi tarvitaan.
Miten toteutat aineiston keruun?
Kun aiot kerätä aineiston jollekin tutkimuksellesi, on tärkeää miettiä miten aineistonkeruu suoritetaan. Aineistonkeruun suunnittelussa on tärkeää huomioida sekä eettiset näkökohdat, resurssit ja käytännön järjestelyt. Esimerkiksi, jos aiot kerätä aineistoa haastatteluin, tulee sinun miettiä missä ja milloin haastattelut pidetään, kuka toimii haastattelijana ja miten haastateltavat valitaan. Samoin, jos aiot käyttää kyselylomaketta tutkimuksessasi, tulee sinun miettiä miten lomake laaditaan, miten se jaetaan ja miten vastaukset kerätään.
Mikä on teoreettinen tutkimus?
Teoreettinen tutkimus pyrkii löytämään tutkimuskohteeseen liittyviä käsitteellisiä malleja, selityksiä ja rakenteita aiemman tutkimuskirjallisuuden pohjalta. Teoreettinen tutkimus ei keskity havainnoimaan tutkimuskohdetta välittömästi, vaan pyrkii luomaan käsitteellisen mallin tutkimuskohteesta. Teoreettisen tutkimuksen tavoitteena on löytää tutkimuskohteeseen liittyviä yleisiä selityksiä ja rakenteita.
Mikä on laadullinen tutkimus?
Laadullinen tutkimus on tutkimuksen menetelmäsuuntaus, jonka tavoitteena on ymmärtää kohteen laatua, ominaisuuksia ja merkityksiä kokonaisvaltaisesti. Laadullista tutkimusta voidaan toteuttaa monella erilaisella menetelmällä, kuten esimerkiksi haastatteluilla, tapaamisilla ja havainnoinneilla. Laadullinen tutkimus on hyödyllinen työkalu niin tutkijoille kuin yritysten päättäjille, koska se auttaa ymmärtämään asioita syvällisemmin ja laajemmin.