Kapasitori on laite, joka säilyttää sähköä ja estää sen virtaamista. Kapasitori on tehokas sähkömagneetti, ja se on tärkeä osa monia sähkölaitteita. Kapasitori on myös tärkeä osa sähkömagneettista induktiokelaa.
Usein kysyttyjä kysymyksiä aiheesta kapasitori
Miten mitata kondensaattori?
Kondensaattorin arvo voidaan mitata kytkemällä konkka vaihtojännitelähteeseen, jonka jännite tiedetään. Sitten mitataan mittarilla virta jonka tämä konkaa ottaa virtalähteestä. Jännitteestä, virrasta ja taajuudesta saadaan sitten laskettua konkan arvo.
Mistä tietää että kondensaattori on rikki?
Kondensaattori on rikki, kun se ei enää pysty säilyttämään ladattua energiaa. Tämän voi havaita, kun kondensaattorin jännite laskee nopeasti tai kun se ei enää lataudu kunnolla.
Miten lasketaan Reaktanssi?
Reaktanssi on piirin vastikkeen X ja resistanssin R suhde, jossa vastiketta kutsutaan myös induktanssiksi. Reaktanssin laskentakaava on seuraava: Reaktanssi = (Vastus * Induktanssi) / (Resistanssi + Induktanssi). Vastus on sähköinen mittayksikkö, joka kuvaa sähköisen piirin vastusta. Induktanssi on sähköinen mittayksikkö, joka kuvaa sähköisen piirin vastiketta.
Miten lasketaan kondensaattorin kapasitanssi?
Kondensaattorin kapasitanssi voidaan laskea kaavalla C = S • e • e0 / d, jossa S on yhden levyn pinta-ala, d on levyjen välinen etäisyys, e on väliaineen täytteen suhteellinen dielektrisyysvakio levyjen välinen tila (tyhjiössä se on yhtä suuri kuin yhtenäisyys), e0 – sähkövakio on yhtä suuri kuin 8, 854187817 • 10 (-12) F / m.
Onko kondensaattorin napaisuudella väliä?
Onko kondensaattorin napaisuudella väliä?
Kondensaattorin napaisuus ei ole ratkaiseva tekijä sen toiminnassa. Kondensaattorin toiminta perustuu siihen, että se pystyy tallentamaan sähköä varauksena. Kondensaattorin napaisuus vaikuttaa siihen, miten sähkö varataan, mutta se ei vaikuta siihen, miten sähkö käytetään.
Mikä on Kapasitanssin yksikkö?
Kapasitanssin yksikkö on faradi. Faradi on hyvin suuri kapasitanssin yksikkö. Se on nimetty englantilaisen fyysikon, Michael Faradayn, mukaan (1791–1867).