Kronologia tarkoittaa ajan mittaamista ja ajanlaskua koskevaa tutkimusta. Se voi myös tarkoittaa joidenkin tapahtumien ajanmukaista luetteloimista, kuten Suomen historian kronologiaa. Kasvimaantieteen haarassa kronologia tutkii muun muassa kasviyhdyskuntien levinneisyyttä.
Usein kysyttyjä kysymyksiä aiheesta kronologia
Mitä on kronologia?
Kronologia on tapahtumien esittäminen aikajärjestyksessä. Yleensä elokuvien kerronta on kronologista, eli ensin tapahtumat esitetään ensimmäisenä ja sitä seuraavat tapahtumat sen jälkeen.
Mikä on kronologinen järjestys?
Kronologinen järjestys tarkoittaa, että tapahtumat esitetään ajan mukaisessa järjestyksessä. Vanhin tapahtuma on ensin ja tuorein tapahtuma viimeisimpänä. Kronologinen CV noudattaa siis järjestystä, jossa esimerkiksi koulutus tulee ylimmäksi ennen työkokemusta.
Mistä ajan lasku alkaa?
Nykyinen kalenteri perustuu Jeesuksen Kristuksen arvioituun syntymävuoteen. Sitä ennen vuodet laskettiin usein Rooman perustamisesta (Ab urbe condita) tai siitä vuodesta, jolloin kulloinenkin konsuli astui virkaan. Paavi Gregorius XIII uudisti kalenterin vuonna 1582.
Mistä vuodet lasketaan?
Ajanlaskumme perustuu roomalaiseen ajanlaskuun, jonka pohjana alkuaan oli Kuun kiertoaika maapallon ympäri. Vuoden 700 eaa. paikkeilta alkaen vuosi on laskettu aurinkovuoden mukaan, ja vuoden jako 12 kuukauteen on peräisin tuolta ajalta.