Fossiilinen polttoaine on polttoaine, joka on muodostunut luonnollisissa prosesseissa, kuten haudattujen kuolleiden organismien anaerobisessa hajoamisessa, ja joka sisältää muinaisesta fotosynteesistä peräisin olevia orgaanisia molekyylejä, jotka vapauttavat energiaa palaessaan.
Usein kysyttyjä kysymyksiä aiheesta johtofossiili
Mitä on Johtofossiili?
Fossiilia, joka on esiintynyt laajalla maantieteellisellä alueella mutta suhteellisen lyhyen ajanjakson aikana, kutsutaan avainfossiiliksi. Avainfossiileja voi siis löytyä samanikäisistä kerrostumista eri alueilta. Avainfossiilit ovat tärkeitä, koska niiden avulla voidaan korreloida eri alueilta peräisin olevia eri kerrostumia.
Mitä fossiilit ovat?
Fossiilit ovat vähintään 10 000 vuotta sitten eläneiden eliöiden jäännöksiä. Fossiilit voivat olla kivettyneitä, valettuja, painaumiin tai vaikkapa meripihkan sisälle jääneitä kokonaisia hyönteisiä. Siili, neidonhiuspuu ja varsieväkala ovat esimerkkejä elävistä fossiileista.
Miten fossiilit ovat syntyneet?
Fossiilit ovat syntyneet, kun jokin eläimen kova osa on mineralisoitunut eli orgaaninen aines on korvautunut hiljalleen kivellä. Painanteet ja valelmat ovat syntyneet siten, että kokonaan sedimenttiin hautautuneen eliön hajottua siitä on jäänyt jäljennös sitä ympäröivään kerrokseen.
Mikä on maailman vanhin fossiili?
Maailman vanhin fossiili on huomattava löytö Grönlannista. Fossiili on peräisin 3,7 miljardia vuotta sitten ja kertoo elävästä eliöstä. Fossiilimuodostelmat ovat ainutlaatuisia ja ne kertovat paljon elämästä tuolloin.
Onko Suomessa fossiileja?
Suomessa ei ole fossiileja, mutta muilla alueilla maailmassa on. Osa fossiileista on itse kaukomatkoilla kerättyjä, osa muuten hankittuja. Lähimmät fossiilit ovat etelämpää Itämeren alueelta.
Onko dinosauruksia ollut Suomessa?
Dinosauruksia ei ole ollut Suomessa, koska täällä ei ole säilynyt maakerrostumia dinojen kukoistusajalta. Tuo aika alkoi noin 230 miljoonaa vuotta sitten ja päättyi noin 66 miljoonaa vuotta sitten. Monin paikoin maailmaa ja myös Eurooppaa ajanjakson kerrostumia on runsaasti.
Mikä on Suomen elävä fossiili?
Suomi on elävä fossiili, joka on osa Pohjois-Amerikan kontinenta. Se sijaitsee Pohjois-Atlantin rannikolla ja on kuuluisa luonnostaan. Sen luonto on ainutlaatuinen ja se sisältää useita erilaisia eläimiä ja kasveja. Suomi on kotimaisille lajeille ja niille, jotka ovat sopeutuneet sen olosuhteisiin, hyvin suotuisa elinympäristö.
Onko krokotiili elävä fossiili?
Vaikka krokotiilien kutsuminen eläviksi fossiileiksi on klisee, siinä on hiven totta, sanoo brittiläisen Bristolin yliopiston tutkija Max Stockdale The Conversation -lehdessä. Krokotiilit ovat sukua alligaattoreille ja kaimalleen krokodileille, ja niillä on pitkä historia maapallolla. Ensimmäiset krokotiilieläimet nähtiin noin 250 miljoonaa vuotta sitten, ja nykyään niitä on edelleen noin 60 eri lajia. Krokotiilit ovat todellisia eläviä fossiileja, sillä ne ovat säilyneet samanlaisina pitkään aikaan.
Miksi Fossiileita löytyy harvoin?
Fossiilit ovat harvinaisia, koska niiden muodostuminen vaatii erityisiä olosuhteita. Ne voivat syntyä vain pienestä määrästä organismeja, jotka ovat eläneet maapallolla aikojen kuluessa. Tämä tarkoittaa sitä, että suurin osa maapallolla koskaan eläneistä eliöistä ei ole jättänyt jälkeensä fossiileja.
Mistä dinosauruksia on löydetty?
Dinosaurusten fossiileja on löydetty kaikilta mantereilta. 1900-luvun taitteessa fossiileja löydettiin etenkin Pohjois-Amerikan kuivilta seuduilta, ja nykyisin merkittävimmät löytöpaikat ovat Kiinassa ja Etelä-Amerikassa.
Mitä tarkoittaa Fossiilisarja?
Fossiilisarja tarkoittaa eri-ikäisistä fossiileista muodostettua kokonaisuutta, jonka avulla voidaan päätellä esimerkiksi hevosen evoluutiosta pienestä pensaikossa eläneestä nisäkkäästä arojen kookkaaksi kavioeläimeksi. Fossiilisarjan avulla voidaan myös päätellä, miten eläimet ovat kehittyneet ajan mittaan ja miten ne ovat sopeutuneet erilaisiin olosuhteisiin.
Mitä on evoluutio?
Evoluutio viittaa sukupolvien myötä tapahtuviin muutoksiin biologisten populaatioiden periytyvissä ominaisuuksissa. Evoluutioprosessit tuottavat monimuotoisuutta biologisen hierarkian jokaisella tasolla, mukaan lukien lajien tasolla, yksittäisten eliöiden tasolla ja molekyylievoluution tasolla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että populaatioiden eliöt muuttuvat ajan myötä sopeutuakseen paremmin ympäristöönsä, ja tämän seurauksena ne voivat säilyä ja lisääntyä paremmin. Evoluutio on siis tärkeä osa elämää ja sitä, miten eläimet ja kasvit sopeutuvat elinympäristöihinsä ja muuttuvat sen mukaan.
Onko siili elävä fossiili?
Kyllä, siili on elävä fossiili. Se polveutuu varhaisjurakauden eläimistä, jotka tunnetaan nimellä pterosaurukset ja jotka muistuttavat nykyisiä lepakoita. Siili on lajinsa ainoa tunnettu elossa oleva yksilö, ja sen uskotaan olevan yksi maailman vanhimmista elävistä nisäkkäistä.
Onko Hai elävä fossiili?
Hait ovat yksi maailman vanhimmista eläinryhmistä, ja niiden on sanottu olevan eläviä fossiileja. Ne ovat kuitenkin kehittyneet ja muuttuneet satoihin miljooniin vuosiin, joten ne eivät ole täysin samanlaisia kuin ne olivat alunperin. Hait ovat kuitenkin yhä yksi maailman suurimmista ja vaarallisimmista eläimistä, ja ne ovat edelleen hyvin samankaltaisia kuin ne olivat satoja miljoonia vuosia sitten.
Millä menetelmillä selvitetään Eliöryhmien kehittymisen ajankohtia?
Eliöryhmien kehittymisen ajankohtia selvitetään useilla eri menetelmillä, joista tärkeimmät ovat fylogenetiikka ja systematiikka. Fylogenetiikka tutkii eliöiden kehityshistoriaa fossiilien ja geenien avulla hyödyntäen esimerkiksi morfologiaa ja molekyylibiologian menetelmiä. Systematiikka puolestaan selvittää eliöiden luokittelua ja kehityshistoriallisia suhteita. Näiden menetelmien avulla voidaan selvittää eliöryhmien kehittymisen ajankohtia ja sitä, miten ne ovat muuttuneet ajan kuluessa.
Milloin biologinen evoluutio alkoi?
Biologinen evoluutio alkoi noin 4 miljardia vuotta sitten yksinkertaisista yksisoluisista organismeista. Kausittain kehitysvaiheet jaetaan uusien kasvi- ja eläinryhmien ilmaantumisen ja sukupuuttoaallon välillä. Ensimmäinen eliökunnan kehitysvaihe, joka on tyypillistä tälle ajanjaksolle, on prokaryoottien ilmestymisen aikaansaama muutos solujen rakenteessa. Seuraavat kehitysvaiheet ovat eukaryoottien ilmestymisen aikaansaama muutos solujen rakenteessa ja lisääntymistavoissa sekä joukkoon liittyminen ja eriytyminen eliökunnan eri lajeihin.
Mikä on maailman pienin dinosaurus?
Pienin dinosaurus on Parvicursor, joka on 38 senttimetriä pitkä ja painaa alle 170 grammaa. Parvicursor oli mahdollisesti pienin maalla liikkuva dinosaurus. Lintuja ei lasketa mukaan.
Onko kana dinosaurus?
Tutkijat ovat nimittäin saaneet selville, että kanat ovat suuren Tyrannosaurus Rexin jälkeläisiä, kertoo Science. Aiemmin luustojen vertailulla on pystytty selvittämään, että linnut ovat todennäköisesti T-Rexin jälkeläisiä.
Miksi dinosaurukset olivat niin isoja?
Dinosaurukset olivat niin isoja, koska ne olivat lämpimänä yöllä helpommin lämpimänä, mutta eivät lämmenneet liikaa päivällä. Iso eläin on myös pientä energiatehokkaampi. Jättimäinen dinosaurus tarvitsi suhteessa kokoonsa vähemmän ravintoa kuin pieni. Kolmanneksi tonnien painoisilla eläimillä oli vähän saalistajia.
Mihin dinosaurukset kuolivat?
Dinosaurukset kuolivat 66 miljoonaa vuotta sitten Jukatanin niemimaalla nykyisen Meksikon alueelle tippuneen kivenmurikan seurauksena. Chicxulubin asteroidina tunnettu kivenmurikka oli halkaisijaltaan 10-80 kilometriä ja se syöksyi maahan valtavalla vauhdilla. Nykytiedon mukaan tämä massakuolema aiheutti dinosaurusten kuoleman.
Onko linnut dinosaurukset?
Linnut ovat katsottuja dinosauruksia, niiden katsotaan kuuluvan samaan petokäsien (Maniraptora) ryhmään kuin muinaisten höyhenpeitteisten hirmuliskojenkin. Linnut ovat siis polveutuneet dinosauruksista, ja ne ovatkin osa laajempaa dinosaurusten sukua. Vaikka linnut eivät ole täysin samanlaisia kuin dinosaurukset, on selvää, että ne ovat läheisesti parenttiaan.
Olivatko dinosaurukset älykkäitä?
Ei ole mitään todisteita siitä, että dinosaurukset olisivat olleet yhtä älykkäitä kuin ihmiset. Tunnettujen dinosauruslajien joukossa ei ole yhtään lajia, jonka aivot olisivat olleet suhteessa suuremmat kuin nykyisillä linnuilla. Tämä viittaa siihen, että dinosaurukset eivät olleet läheskään yhtä älykkäitä kuin ihmiset.
Milloin löydetty ensimmäinen dinosaurus?
Ensimmäinen dinosaurus löydettiin yli 160 vuotta sitten Dorsetin rannikolta Englannista. Fossiili löytyi 193 miljoonaa vuotta vanhasta kivimuodostelmasta, joka on lähellä dinosaurusten valtakauden alkua.
Miten dinosaurukset kuoli sukupuuttoon?
Dinosaurukset kuolivat sukupuuttoon 65 miljoonaa vuotta sitten, kun Jukatanin niemimaalle osui valtava asteroidi. Asteroidi aiheutti laajan alueen pinnan tuhoutumisen, joka hävitti suuren osan maapallon elämästä. Dinosaurukset olivat yksi suurimmista uhreista, sillä monet niistä kuolivat tuhoutuneen maaston takia.
Minkä kokoinen asteroidi tuhosi dinosaurukset?
Dinosaurukset tuhonnut asteroidi oli noin 10-80 kilometrin kokoinen, ja se iskeytyi Jukatanin niemimaalle noin 66 miljoonaa vuotta sitten. Törmäys käynnisti tapahtumaketjun, joka lopulta johti kaikkien dinosaurusten sukupuuttoon planeetalta. Tämä joukkosukupuutostapahtuma tunnetaan nimellä liitukauden ja tertiäärikauden välinen sukupuutto eli K-T-sukupuutto.
Minkä värisiä dinosaurukset olivat?
Dinosaurukset olivat todennäköisesti vihreitä ja ruskehtavia. Tutkijat ovat löytäneet nahasta pigmenttejä, mutta eivät ole pystyneet määrittämään tarkkoja värejä. Dinosaurukset käyttivät värejä suojanaan ja lähettämään lajitovereilleen viestejä, joten oletettavasti vihreät ja ruskehtavat värit olivat yleisimmät.
Oliko Lentoliskot dinosauruksia?
Lentoliskot eivät olleet dinosauruksia, vaikka niiden siivet ovatkin nykyisen lepakon siipeä muistuttavia. Lentoliskot olivat mesotsooisella maailmankaudella eläneitä lentäviä matelijoita, joilla oli nykyisen lepakon siipeä muistuttavat nahkaiset siivet. Lentoliskot ovat kuitenkin erilaisia eläimiä kuin dinosaurukset, jotka ovat olleet maapallolla jo millions vuosia ennen mesotsooista maailmankautta.
Miten dinosauruksia tutkitaan?
Paleontologit tutkivat dinosauruksia kaivamalla esiin niiden luita. He kokoavat nämä luut yhteen ja tutkivat niitä. He voivat myös tutkia fossiileja, jotka ovat jääneet maaperään. Tutkimuksessaan paleontologit yrittävät selvittää, miten dinosaurukset elivät ja miten ne kuolivat.
Miten dinosaurukset lisääntyy?
Dinosaurukset lisääntyivät munimalla. Munansa ne laskivat maassa oleviin, sopiviin pesäkuoppiin. Munat olivat kovakuorisia, kuten nykyisillä matelijoilla ja linnuilla. Fossilisoituneita dinosaurusten munia on löydetty yli 200 pesästä eri puolilta maailmaa ja eräissä niissä on ollut vieläpä pieni luurankokin sisällä.